Çin: ABD'nin füze kalkanı güvenliğimiz için tehdit

Çin Dışişleri Bakanı Wang Yi, ABD’nin Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti’ne (KDHC) karşı Güney Kore’yi korumak için kuracağını açıkladığı füze savunma sisteminin Çin’in güvenliğini tehdit edebileceğini söyledi.

Çin: ABD'nin füze kalkanı güvenliğimiz için tehdit

Çin Dışişleri Bakanı Wang Yi, ABD’nin Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti’ne (KDHC) karşı Güney Kore’yi korumak için kuracağını açıkladığı füze savunma sisteminin Çin’in güvenliğini tehdit edebileceğini söyledi. Wang, Reuters ajansına açıklamasında, sistemin “Kore Yarımadası’nın savunma ihtiyaçlarının çok ötesine geçtiğini” belirtti.

ABD ve Güney Kore, füze savunma sistemi kurulması planlarını, KDHC’nin bu ay uzun menzilli füze denemesi yapmasından sonra açıklamıştı. Çin ve Rusya daha önce sistemin radarlarının ülke topraklarının içlerine kadar sızabileceğini söylemişti.

THAAD (Terminal Safhası Yüksek İrtifa Bölge Savunma Sistemi) adı verilen füze savunma sistemiyle ilgili planlar, Pyongyang’ın füze ve nükleer silah denemesi nedeniyle KDHC ile Güney Kore arasındaki ilişkilerin gerginleştiği bir dönemde gündeme geldi.

KDHC, Perşembe günü, Güney Kore’yle acil iletişim hattını keseceğini açıklamıştı. Pyongyang bu kararı, Seul’ün iki ülkenin ortaklaşa faaliyet gösterdiği Kaesong sanayi bölgesindeki çalışmalarını askıya almasından sonra almıştı.

ABD ve Güney Kore, THAAD’ın KDHC’ye karşı Güney Kore’yi korumak için tasarlandığını, Çin ya da başka bir ülkeyi hedef almadığını açıklamıştı.

“KDHC’ye bedel ödettirecek kararı destekleriz”

Ancak Wang, ABD’den stratejisini gözden geçirmesini istedi. Wang, “Gerçekler ortada. ABD’nin konuşlandıracağı THAAD, Kore yarımadasının savunma ihtiyaçlarının çok ötesine geçiyor. Bu sistem Asya kıtasının içlerine kadar uzanacak bir alanı kapsıyor. Bu, Çin’in ve diğer Asya ülkelerinin stratejik güvenlik çıkarlarını doğrudan etkiliyor. Sıradan insanlar THAAD’ın amacının sadece Güney Kore’yi korumak olmadığını, daha farklı bir amacı olduğunu, hatta Çin’i bile hedef alma amacına hizmet edebileceğini biliyor” dedi.

Çin Dışişleri Bakanı ayrıca, KDHC’ye son füze denemesi nedeniyle “ödemesi gereken bedeli ödettirecek” bir Güvenlik Konseyi kararını destekleyeceklerini vurguladı.

Pyongyang füze denemesinin barışçıl amaçlı uzay programının parçası olduğunu söylüyor.