'Çılgın Gülenci' teorisine inanan yok: İşte Büyükelçi suikastine ilişkin Rusya'da konuşulanlar...

Rusya Büyükelçisi Andrey Karlov'a suikastin ardından, Rusya cephesinde olayla ilgili soru ve cevaplar ortaya çıktı.

'Çılgın Gülenci' teorisine inanan yok: İşte Büyükelçi suikastine ilişkin Rusya'da konuşulanlar...

Rusya Büyükelçisi Andrey Karlov’un yaşamını yitirdiği suikastin ardından, Rusya cephesinde saldırıyla ilgili soru ve cevapların nerelerde yoğunlaştığına dair tartışmalar açığa çıkmaya başladı.

Rusya’nın Uluslararası İşler Konseyi’nde Orta Doğu uzmanı olarak görev alan Maxim Suchkov, suikastle ilgili olarak Al Monitor için kaleme aldığı yazıda “Doğal olarak herkesin aklında aynı soru var: Bu suikasttan kim kârlı çıktı?” diye sorarken, şu yanıtları veriyor:

-Moskova ve Ankara arasındaki uzlaşıdan memnun olmayan dış güçler (Amerikan, İngiliz ya da Suudilerin bunda dahlinin olabileceğine dair güçlü bir sezgi de söz konusu.)

-Putin ve Türk muhatabı Recep Tayyip Erdoğan arasındaki anlaşmalardan pek hoşlanmayan İslamcılarla bağlantılı iç güçler. Bu grubun Türkiye’deki güvenlik yapılanması içinde de bağlantılarının olduğuna inanılıyor.

-Halep’te askeri ve siyasi açıdan mağlup olan ve Moskova’da intikam almak isteyen terör örgütleri

Zamanlama 

Suchkov’a göre Rus yetkililer, bu üç olasılıkta da suikastın zamanlamasına dikkat çekiyor. Yani BM Güvenlik Konseyi’nin Moskova’nın konumunu büyük ölçüde destekleyen Halep kararı ile Rus, İran ve Türk dışişleri bakanları arasında 20 Aralık’ta Moskova’da yapılan kritik görüşmeden bir gün önce olmasına. Buna göre, Moskova’daki Rusya-İran-Türkiye görüşmelerinde ABD’nin dışlandığı, İngiliz muhalefetinin dikkate alınmadığı ve Suudi Arabistan’ın da Suriye’deki konumuna darbe vurduğu söyleniyor.

Suchkov, Rus siyasilerin ve uzmanların Batı’dan ve cihatçılardan nefretleri ya da Türkiye’ye güvensizliklerine dayanarak bu üç seçenekten biri etrafında gruplaştıklarını aktarıyor.

‘Çılgın Gülenci’ye inanılmıyor

Rus uzman Suchkov, Rusya’da Ankara’nın “çılgın Gülenci” teorisini paylaşanların sayısı da oldukça az olduğunu söylüyor. Suchow’un belirttiğine göre, Suikastın hemen ardından bir radyo programında konuşan Moskova merkezli Orta Doğu Enstitüsü Başkanı Yevgeny Satanovsky, bu ihtimali “Fethullah Gülen fiiliyatta böyle şiddet yöntemlerine başvuran biri değil.” sözleriyle reddetti.