Cihatçı çeteler masaya oturtuluyor mu?

Cenevre'de BM Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura ile Suriye heyeti arasındaki görüşmelere başlarken, görüşmelere katılmayacağını açıklayan cihatçı çetelerin oluşturduğu Yüksek Müzakere Komitesi'nden (HNC) açıklama geldi.

Cihatçı çeteler masaya oturtuluyor mu?

Birleşmiş Milletler (BM) Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura ile Suriye’nin BM Daimi Temsilcisi Beşar Caferi başkanlığındaki 15 kişilik Suriye heyeti dün planlandığı gibi İsviçre’nin Cenevre kentinde görüşmelere başlarken, görüşmelere katılmayacağını açıklayan cihatçı çetelerin oluşturduğu Yüksek Müzakere Komitesi’nden (HNC) açıklama geldi.

Reuters’e göre Suudi Arabistan destekli çihatçı çetelerin oluşturduğu HNC hayetinden Riyad Naasan Aga, Komite Başkanı Riyad Hicab ile müzakere heyetinin başındaki Esad el Zubi’nin de aralarında olduğu 17 kişilik heyetin Suudi Arabistan’ın başkenti Riyad’dan Cenevre’ye gittiğini duyurdu.

Diğer taraftan Aga, HNC heyetinin Suriye’nin insani yardımların hayata geçirilmesine ilişkin niyetlerini değerlendirmek istediğini hatırlattı. Aga, uluslararası toplumun kendilerine verdiği sözleri ve Suriye’nin de insani yardım yükümlülüklerini yerine getirme konusundaki ciddiyetini test edeceklerini ifade ederek “Mucize ya da şiddetin tamamen durmasını beklemiyoruz ama pazar yerleri, hastane ve okulların ayrım yapılmaksızın bombalanmasının durdurulmasını istiyoruz.” diye konuştu.

HNC önce BM’ye sundukları kuşatmaların kaldırılması, tutukluların serbest bırakılması ve insani yardımların ulaştırılması talepleri kabul edilinceye kadar görüşmelere katılmayacağını açıklamıştı. Ardından gelen açıklamada, “BM ekibiyle yapılan görüşmeler aracılığıyla karşı tarafın ciddiyetini test etmek için siyasi sürece katılmaya karar verdik” denildi. Öte yandan, bu grupların siyasi müzakerelere geçmeden önce insani yardım konularının ele alınması konusundaki ısrarı sürüyor.

De Mistura, Caferi ile yaptığı 2.5 saatlik görüşmenin ardından muhalefetle pazar günü (yarın) bir araya gelmeyi ‘umduğunu’ söylemiş ama HNC’nin görüşmelere katılma kararı aldığına dair kendisine resmi bir bilgilendirme yapılmadığını ifade etmişti.