CIA’nin fişlemede sosyal medya ağı

CIA’nin yatırım şirketi In-Q-Tel’in kamuoyuna açıklamadığı 38 şirkete yatırım yaptığı ortaya çıktı.

CIA’nin fişlemede sosyal medya ağı

CIA’nin yatırım şirketi In-Q-Tel’in kamuoyuna açıklamadığı 38 şirkete yatırım yaptığı ortaya çıktı.

Bu şirketler arasında sosyal medya paylaşımlarından yola çıkarak insanları fişleyen girişimler de bulunuyor.

ABD’li gazeteci Lee Fang’ın araştırma sonuçlarına göre ABD Merkezi İstihbarat Teşkilatı CIA‘nin kurduğu yatırım şirketi In-Q-Tel, CIA’e istihbarat konusunda faydalı olabileceği düşünülen girişimlere yatırım yapıyor. Bu yatırımlar belirli aralıklarla kamuoyuyla paylaşılırken, pek çok anlaşmanın da kapalı kapılar ardında yapıldığı tahmin ediliyor.

Geçtiğimiz günlerde Lulz Sec adlı hacker grubu, In-Q-Tel ile Palantir adlı bir veri analizi şirketi arasındaki ilişkiyi ortaya çıkarmıştı. Geçtiğimiz günlerde sızdırılan bir dökümanda da In-Q-Tel’in daha önce kamuoyuna açıklamadığı 38 şirkete yatırım yaptığı anlaşıldı.

CIA’nin güvenlik şirketleri ile ortak çalışma yürüttüğü bilinirken, buna bir de yatırım yapılan şirketlerin arasında sosyal medyayı tarayarak insanların konumlarını bulabilen ya da insanları fişleme amacıyla kullanılabilecek sistemler üreten girişimler de ekleniyor.

Fişlemede, sosyal medya şirketleri devrede

Listede bu tanıma uyan dört adet şirket bulunuyor: Dataminr, Geofeedia, PATHAR ve TransVoyant. Ortak noktaları sosyal medyayı inceleyip büyük veriden anlamlı sonuçlar çıkarmaya çalışmak olan bu şirketler farklı noktalarda uzmanlaşıyor.

Dataminr, Twitter’da yapılan paylaşımları inceleyerek güvenlik güçlerini ya da diğer müşterilerini ilgilendirebilecek eğilimleri görsel bir ara yüzle sunuyor.

Geofeedia, Twitter ve Instagram gibi platformlardan konum bilgisi paylaşılan içerikleri inceleyerek hangi bölgede hangi olayların konuşulduğunu gösteriyor. Şirket bu yöntemi, aktivistlerin nerede ve kime karşı tepki gösterdiğini bulup bu bilgileri müşterisi olarak listelediği güvenlik güçlerine ve özel şirketlere veriyor.

PATHAR’ın bir ürünü olan Dunami, hâlihazırda FBI tarafından Twitter, Facebook ve Instagram üzerinden kişilerin ve dernek vb kurumların ilişki ağını tespit etmek ve potansiyel radikalleşme işaretlerini gözetlemek için kullanılıyor.

Çalışanlar Afganistan’da “görev almış”

Son olarak, eski Lockheed Martin Başkan Yardımcısı Dennis Groseclose tarafından kurulan TransVoyant, karar verici olarak nitelediği kişileri ve bunların bağlantılarını inceleyerek toplu hareketlenmeleri ve gazetecilere yönelik tehditleri önceden tespit edebildiğini savunuyor.

TransVoyant çalışanlarının bir kısmı, geçmişte Afganistan’da “görev almış”, uydu, radar ve dronelardan gelen verileri işleme konusunda uzmanlaşmış kişilerden oluşuyor.

Şirketler açıklama yapmaktan kaçındı

Söz konusu şirketlere CIA ile bağlantılarını soran gazeteciler, TransVoyant dışındaki şirketlerden cevap alamadı. TransVoyant adına konuşan pazarlama müdürü Heather Crotty ise In-Q-Tel’den yatırım aldıklarını doğruladı ancak anlaşmanın detaylarını açıklayamayacağını belirtti.

Amerikan Sivil Özgürlükler Birliği adına konuşan avukat Lee Rowland, “Kimin tehdit unsuru olduğuna özel şirketlerin oluşturduğu algoritmaların karar vermesine izin verdiğinizde, insanların bakış açılarına hatta yasalara bile karşı çıkarak mensubu olduğu ırka ya da dine dayanılarak fişlenmelerine de imkân sağlamış oluyorsunuz” sözleriyle bu anlaşmalardan duyduğu endişeyi dile getirdi.