CHP'li patron 8 aydır maaş ödemediği gazetecileri işten attı

Yurt Gazetesi 8 aydır maaşlarının ödemediği 4 gazetecisini işten attı.

CHP'li patron 8 aydır maaş ödemediği gazetecileri işten attı

Eski CHP Milletvekili Durdu Özbolat’ın sahibi olduğu Yurt Gazetesi’nde basın emekçilerinin 8 aydır maaşlarının ödenmediği, 4 gazetecinin de gerekçe gösterilmeksizin işten atıldığı öğrenildi.

Türkiye Gazeteciler Sendikası’nın (TGS) yaptığı konuyla ilgili yaptığı açıklamaya göre, gazetede toplu sözleşme ile iş güvencesi garanti altında olan sendika işyeri temsilcisine de “İstersen sen de ayrılabilirsin” denildi.

Açıklamada, sekiz aydır ücretlerin ödenmediği öğrenilen kurumda, çalışanların ‘yılgınlık’ içine düşürülerek alacaklarından vazgeçirilmeye çalışıldığına dikkat çekilirken, çalışma hukukuna dair hiç bir yükümlülüğün de yerine getirilmediği vurgulandı.

TGS’nin açıklaması şöyle:

Geçtiğimiz yıl toplu iş sözleşmesi imzaladığımız Yurt gazetesinde ekonomik sorunlar, gerekli desteği ve anlayışı göstermemize rağmen çözülemedi. Sürekli “Kısa süre içinde çözülecek” denmesine rağmen o ‘kısa süre’ hiç gelmedi. İstanbul gibi bir kentte sekiz aydır ücretini alamayan gazetecilerin yılgınlıkla, alacaklarından vazgeçerek işten kendi istekleriyle ayrılması hedeflendi.

Yurt yönetimi maaş ödemediği gibi, toplu iş sözleşmesini de uygulanmayarak suç işlemiştir. Ücretlerin ödenmesi için verilen 20 Kasım tarihinin dolması ve dört meslektaşımızın işten atılmasının ardından görüşme girişimlerimiz yanıtsız kalmıştır. Bir kaç gündür muhasebeden sorumlu Genel Müdür Bilal Başer ile Genel Yayın Yönetmeni Veysi Şahin görüşme taleplerimizi karşılık vermeyerek iş barışına dair tüm umutları tüketmiştir.
Bu açıklama ile iki kuruma ihbarda bulunuyoruz:
-Çalışma hayatının düzenlenmesi için çıkartılan kanunları uygulamayan Yurt gazetesi yönetimini Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığına şikâyet ediyoruz.
-Önceliği gazetecilerin ücretlerinin ödenmesi olan Basın İlan Kurumu Genel Müdürlüğünü görevini yapmaya çağırıyoruz. Eski matbaa ve kağıt alacaklılarının resmi ilan gelirine el koyduğu bir gazetede çalışanların ücretleri ödeniyor mu diye neden denetim yapılmadığını anlayamıyoruz.
Toplu iş sözleşmesini “Her şey güzel olacak” diyerek imzalayan Yurt gazetesi sahibi ve CHP eski milletvekili Durdu Özbolat’ın kanunlara uymasını, çalışanın hakkını vermesini istiyoruz.