Chicxulub Krateri'nin gizemi çözülüyor

Morgan, okyanus yatağında yapılan jeofizik araştırmalarda halkanın sıradağ şeklinde görüldüğünü söyledi.

Chicxulub Krateri'nin gizemi çözülüyor

İngiliz ve Amerikalı araştırmacılar, Meksika’nın Yucatan Yarımadası açıklarındaki ‘Chicxulub Krateri’nde sondaj çalışmalarına başladı.

BBC’nin haberine göre, araştırmayı yürüten ekibin yöneticilerinden, Imperial College London’dan Prof. Dr. Joanna Morgan, yeryüzüne 66 milyon yıl önce düştüğü sanılan Chicxulub göktaşının açtığı ve “Dinozor Krateri” olarak da bilinen kraterin önemli bir kısmının, okyanusun 600 metre derinliğinde bulunduğunu belirtti.

Parçalar çıkarılacak

Morgan, sondaj çalışması sırasında kraterden kaya parçaları çıkarmaya çalışacaklarını, böylece göktaşının etkisiyle yol açtığı çevresel felaketin büyüklüğü hakkında daha fazla bilgi sahibi olabileceklerini ifade etti.

Sıradağ şeklinde görünen halka

Bilim adamlarının kraterin “zirve halka” adı verilen merkezine ulaşmayı hedeflediğini belirten Morgan, okyanus yatağında yapılan jeofizik araştırmalarda halkanın sıradağ şeklinde görüldüğünü söyledi.

Kayaların nereden geldiği araştırılıyor

Zirve halkayı oluşturan kayaların nereden geldiğini bulmak istediklerini vurgulayan Morgan, “Yer kabuğunun alt, orta ya da üstünden mi geliyor sorusunun cevabını bulmak, ne kadar geniş kraterler oluştuğunu anlamamıza yardımcı olacak. Bu, aynı zamanda çarpmanın ortaya çıkardığı enerjiyle çarpmanın ardından yer altından yüzeye çıkan kaya kütlesinin boyutunu tahmin edebilmek için büyük önem taşıyor.” açıklamasında bulundu.

Yucatan Yarımadası’na demir atacak

Sondaj platformu olarak kullanılacak Myrtle adlı kaldırma gemisinin, Yucatan Yarımadası yakınlarında demir atacağı ve üç ayak üstüne kurulmuş sabit bir istasyon şeklinde hizmet vereceği belirtildi.

Kalın çamur tabakası engeli

British Geological Survey’den İşletme Müdürü Dave Smith, sondajın öncelikle, kraterin merkezindeki kayalara ulaşmak için Meksika Körfezi’nin dibindeki kalın çamur tabakasını aşmak zorunda kalacağını söyledi.

500 metrelik çukur

Önce 500 metreye kadar bir çukur açacaklarını belirten Smith, “Daha sonra farklı bir teknik kullanarak bin 500 metre derinliğe ulaşmaya çalışacağız. Çalışmalarımızı, kasırga dönemi öncesinde, haziran ayına kadar tamamlamayı planlıyoruz” diye konuştu.

Çok sayıda ülkeden araştırmacı

Uluslararası Okyanus Keşif Programı çerçevesinde Avrupa Okyanus Sondaj Araştırmaları Konsorsiyumu (ECORD) tarafından yürütülen araştırmada, İngiltere ve diğer beş Avrupa ülkesinin yanı sıra ABD, Meksika, Japonya, Avustralya, Kanada ve Çin’den araştırmacılar yer alıyor.

Çarpma sonucu meydana gelen en büyük krater

Kraterin merkezindeki kayaların, yeryüzünün yaklaşık 800 metre derinliğinde ve daha aşağısında bulunduğu sanılıyor.

Kraterin, yaklaşık 66 milyon yıl önce 10 kilometre çapındaki bir gök taşının yeryüzüne çarpması sonucu oluştuğu tahmin ediliyor. Çapı 180 kilometreden fazla olan Chicxulub, Dünya üzerinde çarpma sonucu meydana geldiği doğrulanan en büyük kraterlerden biri kabul ediliyor.

1970’lerin sonunda keşfedildi

Krater, 1970’lerin sonlarında petrol aramak için Yucatan’da bulunan jeofizikçiler Antonio Camargo ve Glen Penfield tarafından keşfedilmişti.

Dinozorların soyunun tükenme nedeni mi?

Dinozorların soyunun tükenmesine Chicxulub göktaşının Dünya’ya çarpmasının yol açtığı iddiaları nedeniyle krater “Dinozor Krateri” olarak da biliniyor.