Change.org'da "65 yaş üstü ücretsiz ulaşım hakkı kaldırılsın" diyen akıl almaz kampanya

İnternet üzerinden sosyal kampanyaların düzenlendiği "Change.org" adlı sitede akıllara durgunluk verecek bir talepte bulunuldu.

Change.org'da

İnternet üzerinden sosyal kampanyaların düzenlendiği ve ‘elektronik imza’ların atıldığı “Change.org” adlı sitede akıllara durgunluk verecek bir talepte bulunuldu.

Toplu ulaşım hakkı herkese ücretsiz, eşit ve nitelikli olarak sunulması gereken temel bir vatandaşlık hakkı olmasına rağmen Türkiye’de örneğin göstermelik olarak sadece 65 yaş üstü için ücretsiz. Çünkü sermaye devleti ve kapitalist belediyecilik mantığı şehir içi ulaşımı rant kapısı olarak görüyor. Bununla birlikte 65 yaş üstünün ücretsiz binişlerinin otobüsleri çok kalabalık yapmasının tek bir çözümü var: Otobüs sayısını arttırmak.

Söz konusu skandal kampanya bunlardan bile geri. Esas talep edilmesi gereken herkes için eşit ve nitelikli ulaşım hakkıyken, kampanyada 65 yaşın üzerindeki kişilerin halen var olan ücretsiz ulaşım hakkının kaldırılması talep ediliyor. Bir Ekşi Sözlük yazarının başlattığı öğrenilen “65 Yaş Üstü Kişilere Verilen Ücretsiz Toplu Taşıma Hakkı Kaldırılsın” başlıklı kampanyayla ilgili açıklama metninde, ‘yaşlıların ulaşım hakkını suistimal ettiği’ ve ‘pik saatlerde yoğunluğa neden olduğu’ öne sürülüyor.

Hükümet’e teslim edilmek üzere imzaya açılan kampanyadaki skandal ifadeler şöyle:

“Belediyelere ait toplu taşıma araçlarında uygulanan 65 yaş üstü kişilere verilen ücretsiz ulaşım hakkının kaldırılmasını ve yeniden düzenlenmesini talep ediyoruz.
Herhangi bir geliri olmayan öğrencilerden bile ücret alındığı sistemde 65 yaş üstü kişilerin bu hakkı suistimal ettiği ve pik saatlerde yoğunluk yarattığı bilinmektedir.
Mevcut toplu ulaşım sistemi bu yükü kaldıramamakta, çalışan ve okuyan yani ücretli binen kesim vaktinde ulaşmak istediği yere varamamaktadır. Bakanlığın bu israfa bir an önce önlem almasını istiyoruz.”

Bu kampanya her şekilde AKP’ye hizmet ediyor

Bu kampanyanın her şekilde AKP iktidarına ve AKP’li belediyelere yazacağı açık. Çünkü bu benzeri girişimlerden istifade ederek 65 yaş üstü ücretsiz taşımayı kaldırabilecekleri gibi, tersinden düzen içi bu tür muhalefet unsurlarını kullanarak emekçilerin önüne kırıntı olarak attıkları şeyleri çok büyük şeylermiş gibi pazarlamaları da mümkün olabilir.

Oysa ki, yaşlıların, emekçilerin ve toplumun hak ve çıkarlarından ziyade kendi bireysel çıkarlarını düşünen bu zihniyetin fazla uzağa değil Ovacık’a bakması yeterli. Çünkü orada ulaşım herkes için ücretsiz.