Cenevre’deki Suriye görüşmelerinde anlaşmazlıklar sürüyor

Riyad merkezli Yüksek Müzakere Komitesi (HNC) üyelerinden Farah Atassi, HNC’nin Birleşmiş Milletler Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura ile yapılacak olan görüşmelere katılmayacağını açıkladı.

Cenevre’deki Suriye görüşmelerinde anlaşmazlıklar sürüyor

Riyad merkezli Yüksek Müzakere Komitesi (HNC) üyelerinden Farah Atassi, HNC’nin Birleşmiş Milletler (BM) Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura ile yapılacak olan görüşmelere katılmayacağını açıkladı. Farah Atassi yaptığı açıklamada, “Taleplerimizi sunduk. Şu anda kendimizi de Mistura’ya tekrar etmemizin bir sebebi yok.” şeklinde konuştu.

Bu görüşmeden önce Staffan de Mistura, Suriye hükümeti temsilcileriyle bir araya gelmişti. Görüşme sonrasında Beşar el-Caferi yaptığı açıklamada HNC’yi, “ciddi olmamakla” suçlamıştı.

Suriye’nin BM Daimi Temsilcisi Beşar el-Caferi ise muhalif grupla resmi müzakerelere başlamak için erken olduğunu ve Mistura’dan muhalif grupların listesini beklediklerini söyledi.

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ise, Rusya ve Esad rejimi tarafından terörist ilan edilen İslam Ordusu ve Ahrar-uş Şam’ın Cenevre’ye temsilci göndermesini kabul ettiklerini duyurdu. Ancak Lavrov, bu kişilerin bireysel olarak Cenevre’de bulunduklarını ve ‘meşru taraflar’ olarak görülmediklerini vurguladı.

Cenevre’deki barış görüşmeleri sürerken, Beşar Esad rejimi Halep’te muhalif grupların elindeki tedarik yoluna saldırdı. Muhalifler için Türkiye sınırı ile muhaliflerin kontrol ettiği bölgeler arasında bulunması nedeniyle önemli olan bölge, Beşar Esad rejimi için iki yıldır muhaliflerin kuşatması altında olan Şii kasabaları Nubul ve el Zahraa’ya 5 km mesafede olması sebebiyle stratejik öneme sahip.