Cenevre'de kimler görüşecek: Kürtler yok, cihatçı çeteler boykot ediyor

Suudi Arabistan, Türkiye ve Katar'ın desteklediği cihatçı çetelerin oluşturduğu Yüksek Müzakere Komitesi heyeti, Cenevre'de düzenlenmesi planlanan barış görüşmelerine katılmama kararı aldı.

Cenevre'de kimler görüşecek: Kürtler yok, cihatçı çeteler boykot ediyor

Suudi Arabistan, Türkiye ve Katar’ın desteklediği cihatçı çetelerin oluşturduğu Yüksek Müzakere Komitesi (YMK) heyeti, Birleşmiş Milletler’in (BM) arabuluculuğu ile Cenevre’de düzenlenmesi planlanan barış görüşmelerine katılmama kararı aldı. Böylece, 2 yıl sonra Suriye’de çözüm için yeniden kurulmak istenen görüşme masası daha oturulmadan dağılmış oluyor.

BM’nin Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura ise Riyad heyetinin boykot açıklamasına karşın görüşmelerin birkaç gün içerisinde başlayabileceğini söylüyor. BM Özel Temsilcisi de Mistura, taraflar arasında dolaylı müzakerelerin başlatılmasını talep ediyor. De Mistura’nın ofisi tarafından gönderilen bir video mesajda ise, de Mistura görüşmelerin birkaç gün içerisinde başlamasını ümit ettiği ifade edildi.

Ancak bu görüşmelerin, Suriye Kürtlerinin en önemli temsilcisi PYD ve onun en büyük bileşeni olduğu Suriye Demokratik Meclisi ile cihatçı terörist çeteler üzerinde gerçek bir uzlaşma olmadan ve mevcut haliyle de olsa YMK’nin boykot kararı varken nasıl başlayabileceği ve ne görüşüleceği konusunda hiç kimsenin net olamadığı anlaşılıyor.

YMK: Görüşmeler için ön şartlarımız yerine getirilmedi

YMK, Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esad’dan iyi niyet adımlarının gelmediği iddiasında. Komite, bugün başlaması planlanan görüşmelere katılmak için Suriye ordusunun düzenlediği hava saldırılarını sonlandırmasını, mahkumların serbest bırakılmasını ve ablukaların kaldırılmasını önkoşul olarak BM’ye iletiyordu.

YMK’nin Cenevre’de muhalif grupları sadece kendilerinin temsil etmesini isteğine de, BM’nin Suriye Özel Temsilcisi Stefan De Mistura’dan tatmin edici bir yanıt gelmediği ifade ediliyor.

Reuters haber ajansına konuşan bir Komite yetkilisi, taleplerinin bir-iki gün içerisinde karşılanması halinde Cenevre’ye gidebileceklerini belirtse de bu olasılığı ‘son derece düşük’ olarak niteledi.

Görüşmelerin başlaması Pazartesi’den Cuma’ya ertelenmişti

Cenevre’deki görüşmelerin geçtiğimiz Pazartesi günü başlayacağı açıklanmasına rağmen BM, özellikle hangi grupların davet edileceği sorununun çözülebilmesi için, toplantıyı Cuma gününe ertelemişti.

 

http://gazetemanifesto.com/2016/01/25/analiz-cenevrede-suriye-icin-muzakere-masasi-kurulacak-mi/