Cenevre yeniden ertelendi

Cenevre’de BM gözetimi altında Suriyeliler arasında yapılan diyalog görüşmelerinde Suriye Arap Cumhuriyeti heyetinin başkanı Beşşar el Caferi yaptığı basın açıklamasında; diğer heyetin Cenevre’ye kararlaştırılan tarihten dört gün sonra ulaştığına dikkat çekti. Caferi kararlaştırılan tarihe dört gün geç gelen karşı heyetin Cenevre’ye ulaşır ulaşmaz önkoşullar öne sürmekle birlikte dolaylı diyalog görüşmelerine katılma konusunda BM Suriye özel... View Article

Cenevre yeniden ertelendi

Cenevre’de BM gözetimi altında Suriyeliler arasında yapılan diyalog görüşmelerinde Suriye Arap Cumhuriyeti heyetinin başkanı Beşşar el Caferi yaptığı basın açıklamasında; diğer heyetin Cenevre’ye kararlaştırılan tarihten dört gün sonra ulaştığına dikkat çekti.

Caferi kararlaştırılan tarihe dört gün geç gelen karşı heyetin Cenevre’ye ulaşır ulaşmaz önkoşullar öne sürmekle birlikte dolaylı diyalog görüşmelerine katılma konusunda BM Suriye özel temsilcisi Staffan de Mistura ile herhangi bir ciddi temasa girmeyi reddettiğini belirtti.

‘Riyad muhalefeti’ heyetinin görüşmelerden Suudi Arabistan’ın talimatlarıyla çekilmesini aklama konusunda de Mistura’nın izlediği tutumu geçeklerden uzak olarak değerlendirdiğini ifade eden Caferi;de Mistura’nın gerçekleri olduğu gibi izah etmediğini vurguladı.

Caferi, Suriyeliler arasındaki dolaylı diyalog görüşmelerinin şu ana dek resmi olarak başlamamasının nedeninin diğer heyetin Cenevre’ye geç gelmesi ve bu heyetin patronlarından Cenevre görüşmelerini sabote etme yönünde aldıkları talimatlar nedeniyle olduğunun altını çizdi.

Cenevre’de Suriyeliler arasında dolaylı görüşmelerde Suriye Arap Cumhuriyeti heyetinin başkanı Caferi; heyetin Cenevre’ye gelmeden önce en başta kimin terörist kimin muhalif olduğunu belirleme olmak üzere bir dizi belirlenmesi gereken meselelerinin bulunduğuna dikkat çekti. Caferi; fakat de Mistura’nın bir meseleden daha söz etmekten uzak kaldığını belirtirken, ‘Riyad heyetinin’ bu gün sabah saatlerinde Cenevre’den çekilme kararı aldığından söz etmediğini ifade etti.

Heyet başkanı Caferi; Riyad grubunun bulunduğu bu davranış hakkında söylenebilecek en basit sözün sorumsuzluk ve ciddiyetsizlik olduğunu vurguladı. Riyad heyetinin Cenevre’ye Türkiye, Suudi Arabistan ve Katar rejimlerinin kararıyla geldiğine dikkat çeken Caferi; baştan beri Suriyeliler arasında dolaylı diyalog görüşmelerini sabote etmeye çalıştığının altını çizdi.

Riyad heyetinin gereğinden fazla nazlandırıldığına işaret eden Caferi; Suriye Arap Cumhuriyeti heyetinin Cenevre’de muhalefet şahsiyetleri değil de, dış güçler ve taraflarca emir alan gruplarla karşı karşıya olduğunu belirtti.

Caferi Suriye Arap Cumhuriyeti heyetinin Cenevre’de tüm dünyaya ciddiyetini, dakikliğini, bağlılığını ve sorumluluklarını kanıtladığının altını çizdi. Suriye heyetinin diplomaside profesyonel olduğunu belirten Caferi; bir çalışma programının belirlenmesinin yanı sıra kimin terörist kimin de muhalefet olduğunun bilinmesi gereğinin altını çizdi.

Caferi önümüzdeki 3 hafta içinde cereyan edenlerin değerlendirilmesi ve uygun kararların alınması gerektiğini belirtti.

Riyad muhalefeti heyetinin Halep kırsalında Nübbul ve Zehra beldelerine terör ablukasının Suriye ordusu tarafından kaldırılması ve iki belde ahalisine insani yardımların geçirilmesi ardından Cenevre’den ayrılma kararı aldıklarına dikkat çeken Caferi; bunun ne anlama geldiğine dikkat çekti.

Suriye hükümetinin Madaya, Muaddamiye, Tel, Kefrayya ve Fua beldelerine insani yardımların geçirilmesine izin verdiğini belirten Caferi; bu yardımların kimsenin baskısı yada koşulu kapsamında değil de Suriye hükümetinin Suriye’nin her karış toprağında teröristler tarafından ablukaya alınan veya canlı kalkan olarak kullanılan vatandaşlarına gösterdiği özen ve duyduğu sorumluluk kapsamında gönderildiğinin altını çizdi.

Bu arada BM genel sekreterinin Suriye özel temsilcisi Staffan de Mistura Suriyeliler arasında Cenevre’de yapılan dolaylı diyalog görüşmelerinin 25 Şubat tarihine dek askıya alındığını ilan etmişti.

BM genel sekreterinin Suriye özel temsilcisi Staffan de Mistura dün yaptığı basın açıklamasında; görüşmelerin başlaması gerektiğine inandığını ve bu görüşmelerin gerçekten başladığını ifade ederken; fakat sadece kendisi tarafından değil, Suriye’deki krizle ilişkileri olan taraflar tarafından da hala yapılması gereken çalışmaların bulunduğunu belirtti.

Görüşmelerde iki tarafın siyasi müzakerelerin başlamasına önem verdiklerini öne süren de Mistura; BM Güvenlik Konseyinin toplanmasına çağrı yapacağını ve 25 Şubat tarihinde yeniden toplanacaklarını kaydetti.

De Mistura şu ana dek hayal kırıklığına uğramadığına işaret ederek; insanın çalışmalarında kararlı ve ısrarlı olması gerektiğini söyledi.

Kendi tarafından de Mistura’nın sözcüsü Havla Matar yine Cenevre’de gazetecilere yaptığı açıklamada; de Mistura’nın Suriyeliler arasında diyalog görüşmelerinin başlaması için yapılması gereken çalışmaların henüz bitmediğine inanması nedeniyle görüşmelerin başlama tarihini 25 Şubata kadar askıya almayı uygun gördüğünü söyledi.

Matar heyetlerin 25 Şubatta yeniden toplanacağını ve dolaylı diyalog görüşmelerine başlayacaklarını söylerken; de Mistura’nın ilk önce 11 Şubat tarihine dek ertelemeyi düşündüğünü, fakat daha sonra 25 Şubat tarihine dek ertelenmesinin daha uygun olacağına karar verdiğini ifade etti.

Matar de Mistura’nın 11 Şubat tarihinde Almanya’nın Münih Kentinde düzenlenecek Suriye’ye destek grubu ülkelerinin toplantısına katılacağını açıkladı.