Cemil Bayık: "ABD'nin Kürtleri de göz önünde bulunduracağını umuyoruz."

KCK Yürütme Konseyi üyesi Cemil Bayık'tan açıklamalar.

Cemil Bayık:

Emperyalist Amerika Birleşik Devletleri’nin yeni başkanı seçilen Donald Trump’a tebriklerini gönderen KCK Yürütme Konseyi Eş Başkanı Cemil Bayık, Donald Trump’ın kendi halkının ve insanlığın çıkarına politikalar geliştirmesini umduklarını belirtti.

Sterk TV’ye konuşan KCK Yürütme Konseyi Eş Başkanı Cemil Bayık, “ABD’nin Ortadoğu politikalarında Kürtleri de göz önünde bulundurmasını umuyoruz. ABD’nin Kürtlere karşı adaletsizliği, vahşeti ve soykırımcı politikaları ve Kürtlerin bu saldırganlığa karşı mücadelesini göreceğine inanıyorum.” şeklinde konuştu.

Cemil Bayık’ın açıklamalarından satır başları şu şekilde:

“Avrupa devletleri zamanla bu gerçeği daha iyi anlayacaklar”

Almanya ve Belçika’da iki mahkemenin PKK’yi “terör örgütü” olarak tanımlamamasını değerlendiren Bayık, “Halkımız hiçbir zaman Avrupa’ya karşı bir mücadele yürütmedi. Avrupa’daki halkımız demokratik haklarını kullanıyorlar” diye konuştu.

PKK’nin Şengal ve Rojava’daki mücadelelerine dikkat çeken Bayık, PKK’nin özgürlük mücadelesi yürüten bir hareket olduğunu ifade etti. Bayık, “Avrupa halkları da PKK’nin mücadelesine ve Kürt halkına sahip çıkıyorlar. Bu durum bazı Avrupa devletleri üzerinde de etki yarattı. Mahkemeleri de etkiledi. Avrupa devletleri zamanla bu gerçeği daha iyi anlayacaklar” şeklinde konuştu.

“AB ve NATO Şangay Beşlisi şantajını yutmasın”

Avrupa Parlamentosu’nun Türkiye ile müzakereleri dondurma kararına ilişkin de konuşan Bayık, “Avrupa Birliği’nin bazı değerleri ve ölçüleri vardır ve buna sahip çıkması gerekiyor. Çünkü Türkiye tüm bu değerleri ayaklar altına alıyor” dedi. AB’nin uzun süre AKP-MHP siyasetine karşı sessiz kaldığını ifade eden Bayık, “Öyle bir noktaya ulaştı ki artık sessiz kalamazlardı. Eğer bu sessizlik sürseydi, Avrupa halkları kabul etmeyecekti” diye belirtti.

Türkiye’nin mülteci ve Şangay Beşlisi şantajına da değinen Bayık, Avrupa Birliği ve NATO’nun bu şantajı yutmaması gerektiğini vurguladı.

Türkiye, Osmanlı ile aynı sonu yaşayabilir

Türkiye’de derinleşen siyasi ve ekonomik kriz konusunda değerlendirmelerde bulunan Bayık, şöyle konuştu:

“AKP kendisini güçlü göstermeye çalışıyor ama gerçekte öyle değil. MHP ile birlikte Türkiye’de faşizmi geliştiriyor. Bunların yarattığı sorunlar büyüktür ve daha da derinleşecek.

AKP içerisinde de çelişkiler oluşmaya başladı. Bu siyaset Türkiye’yi başarıya götürmeyecek. Eğer bunda ısrar edilirse, Türkiye daha tehlikeli bir sürece girecektir. Hatta Osmanlı’nın sonu nasıl olduysa, bunların da sonu öyle olacaktır.”

Saldırılara karşı Kürt hareketinin yaptığı seferberlik çağrısını da değerlendiren Bayık, Ortadoğu’da henüz dengelerin oluşmadığını belirterek, “Yeni dengelerde herkesten çok Kürtlerin yer edinme hakkı var. Kürtler de bu yeni paylaşım savaşında oluşacak dengede yerini alacak” dedi.

 

 

“Trump’ın seçim zaferini kutluyoruz”

ABD’de Donald Trump’ın seçimleri kazanarak başkan olmasını değerlendiren Bayık, şunları ifade etti:

“Trump’ı kutluyoruz. Seçimlerini yapan Amerikan halkını da kutluyoruz. Trump’ın hem kendi halkı hem de insanlık açısından güçlü bir politika yürütmesini umuyoruz. Zira ABD politikalarının tüm dünya üzerinde etkisi var. Kuşkusuz bu bizi de etkiliyor. Bugün Ortadoğu’da büyük bir savaş var, değişimler yaşanıyor, yeni dengeler oluşuyor. Amerika da burada. Rusya ve diğer güçler de var. Biz Ortadoğu’nun bir parçasıyız ve Kürdistan Ortadoğu’nun bel kemiğidir. Ortadoğu’ya ilişkin her siyasetin Kürtler ve PKK üzerinde de etkisi var. PKK’nin siyaseti de tüm Kürdistan ve Ortadoğu’yu etkiliyor. ABD’nin Ortadoğu siyasetinde Kürtleri göz önünde bulunduracağını umuyoruz. Kürtlere ne kadar haksızlık ve zulüm yapıldığını, nasıl Kürtlere karşı soykırım siyaseti yürütüldüğünü, Kürtlerin buna karşı nasıl bir mücadele yürüttüğünü göreceğine inanıyorum. Kürtlere ve PKK’ye daha doğru yaklaşacaklar. Türkiye Trump’ın kazanmaması için çalışıyordu. Trump kazanınca şimdi de nasıl üzerinde etkiye yapacaklarını düşünüyorlar.”

(ANHA)