Çekirgelerin davranış matematiği ortaya çıkartıldı

Matematikçiler farklı sayılara sahip çekirge sürülerinin bireysel hareketlerini inceleyerek kolektif davranışlarına dair bir model yarattılar.

Çekirgelerin davranış matematiği ortaya çıkartıldı

Bath, Warwick, Manchester ve Adelaide Üniversitesi’ndeki matematikçiler farklı sayılara sahip çekirge sürülerinin bireysel hareketlerini inceleyerek kolektif davranışlarına dair bir model yarattılar.

Araştırma, çekirgelerin yönünü değiştirmeden önce en az iki olmak kaydıyla komşu çekirgelerle iletişim kurduğunu ortaya çıkardı. Çekirge sürüsünün boyutu arttıkça kendi rotasında kalma olasılığı artıyor.

Araştırmanın yazarlarından Bath Üniversitesi’nden Dr. Christian Yates, öncesinde ortasında çekirgelerin gidemediği yüzük şeklinde bir duvar olan bir arena tasarladıkları belirtiyor. Bir kaç çekirgeyi bu arenaya yerleştirdiklerinde diğer çekirgelerin nasıl hareket ettiklerini gözlemledikleri gözlemlendi. Küçük bir çekirge sürüsünde, araştırmacılar diğer çekirgelerle gerçekten etkileşime geçmediklerini belirtiyor. Fakat, çekirge sayısı arttıkça, tek bir rota takip ederek hareket etmeye başladığı görüldü.

Bazen ise rota değiştirecekleri zaman,hep beraber diğer yöne doğru baş vermeye başlıyorlar. Ekip, bir rota seyrinde hareket edildiği zaman bir çekirgenin etrafında çekirgeleri de etkilediğini belirtiyorlar.

Daha önceki bir çalışmada ise ekip, bir çekirgenin bir yönde devam ederken, sürüdeki bir diğer çekirge tarafından yamyamsı bir saldırıya karşı kanatlarını korumak amaçlı pozisyon aldığını tespit etmişlerdi.

Araştırmacılar, çalışmalarının balık ve sığırcık gibi sürü halinde hareket eden canlıların davranışlarına da ayna tutmasına ek olarak uçakların karşı karşıya kaldığı yıkıcı çekirge sürüsü saldırılarına karşı da önlem geliştirmesine olanak sağlayacağını belirtiyor.