Çavuşoğlu resti çekti: Kusura bakmayın da bir vizeyi kaldırıyorsunuz

AB vize serbestisi için Türkiye’nin, yolsuzluk, ifade özgürlüğü ve suçluların iadesi gibi konularda üstüne düşeni yapmadığı açıklamıştı.

Çavuşoğlu resti çekti: Kusura bakmayın da bir vizeyi kaldırıyorsunuz

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Türkiye’ye vize serbestisi için tavsiye kararı almasına rağmen Türkiye’den eksikliklerin giderilmesini talep eden Avrupa Komisyonu’na “69 şartı tamamen yerine getiren ülkeye böyle laflar söylemek haksızlıktır. Kusura bakmayın da bir vizeyi kaldırıyorsunuz” sözleriyle seslendi.

‘AB bunu yaparken başımıza kakmasın’

Antalya Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği’ni ziyaretinde konuşan Çavuşoğlu, vize serbestisini bir an önce yürürlüğe koymak istediklerini söyledi.

Türkiye’nin yerine getirmediği beş kriter için “’İki şart, beş şart. Gelmezse şöyle olur’ şeklinde sesler geliyor. 69 şartı tamamen yerine getiren ülkeye böyle laflar söylemek haksızlıktır. Kusura bakmayın da bir vizeyi kaldırıyorsunuz” diyen Çavuşoğlu, yapılanın bir ‘lütuf’ olmadığını, ortadan kalkanın bir çifte standart olduğunu belirtti.

Çavuşoğlu, şöyle devam etti: “AB bunu yaparken başımıza kakmasın. Aday olmayan ülke vatandaşlarına vize serbestisi getirdiniz. Türkiye vatandaşlarının ne eksiği var? Fazlası var çok şükür. Üyeliğin önüne engeller koyuyorsunuz, fasılları açamıyoruz yıllardır. Bizimle başlayan Hırvatistan çoktan iyi oldu. Olsun. İki sene önce müzakerelere başlayan Karabağ bizden çok daha fasıl açtı. Açsın. Ona da itirazımız yok. Türkiye’nin önüne niye engel çıkartıyorsunuz, soru bu.”

AB’nin Türkiye’ye dün ve bugün ihtiyacı olduğunu, yarın daha da fazla ihtiyacı olacağını belirten Çavuşoğlu, aynı şekilde Türkiye’nin de AB’ye ihtiyacı olduğunu söyledi.

Avrupa Komisyonu, çarşamba günü Türkiye vatandaşlarına Schengen Bölgesi’ne girişte vize serbestisi için tavsiye kararı almıştı. Vize muafiyeti ancak AB Konseyi ve Avrupa Parlamentosu’nun onayının ardından yürürlüğe girebilecek.

Ancak vize serbestisi için Türkiye’nin, yolsuzluk, ifade özgürlüğü ve suçluların iadesi gibi konularda üstüne düşeni yapmadığı açıklanmıştı.