Çavuşoğlu: Başika'nın güvenliği ciddi risk altında

Çavuşoğlu'nun açıklamaları Türkiye'nin Başika'daki varlığını ABD'nin tüm uyarılarına karşın korumak için bu saldırı iddiasını kullanacağını gösteriyor.

Çavuşoğlu: Başika'nın güvenliği ciddi risk altında

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Musul’un Başika Kampı’nda bulunan Türk askerlerine ilişkin, “Başika’da güvenlik ciddi risk altında. Bir Musul olayını daha göze alamayız” dedi.

Ankara’da Büyükelçiler Konferansı’nda konuşan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Türkiye’nin Irak’ın toprak bütünlüğüne saygı duyduğunu söyledi.

Türkiye’nin Başika Kampı’na yapıldığını iddia ettiği ama bölgedeki güçler tarafından yalanlanan son “saldırı”yı değerlendiren Mevlüt Çavuşoğlu, şunları söyledi:

“Başika’daki varlığımız terörle mücadele kapsamındaki adımlardan biridir. Son dönemde Başika’da güvenlik ciddi risk altına girmişti, bu nedenle askeri intikal yapıldı. Bir Musul olayını daha göze alamazdık.”

Başika’da “IŞİD saldırısı”: Yeni bir oldu bitti yalanı mı?

Geçtiğimiz hafta IŞİD’in Musul’un Başika bölgesinde Türkiye askerlerin yer aldığı birliğe saldırdığı haberleri gündeme düşmüştü. Saldırıda 2 askerin de hayatını kaybettiği de çeşitli kaynaklarda iddia edilmişti. Ancak bir gün sonra gelen yalanlamalar, Türkiye’nin üzerinde hissettiği baskıyı hafifletmek için yeni bir oldu bittiye mi başvurduğu şüphelerini doğurdu.

Manifesto, dün yaptığı haberde bu şüpheleri sorgulamış ve saldırı haberine gelen yalanlamalar ve AKP yandaşı basın organlarının haberi sunuş biçimleri ele alındığında IŞİD’in Başika’ya saldırmamış olmasının daha kuvvetli bir ihtimal olduğunu ve Türkiye’nin oradaki varlığını meşrulaştırmak üzere bir “kara bayrak” operasyonuna başvurmuş olabileceğini gösterdiğini yazmıştı.

Çavuşoğlu’nun açıklamaları Türkiye’nin Başika’daki varlığını ABD’nin tüm uyarılarına karşın korumak için bu saldırı iddiasını kullanacağını gösteriyor.