Çavuşoğlu: AB sözünde durmazsa Geri Kabul Anlaşmasını iptal ederiz

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, "Eğer AB sözünde durmazsa, biz de Geri Kabul Anlaşması dâhil diğer anlaşmaları iptal ederiz." dedi.

Çavuşoğlu: AB sözünde durmazsa Geri Kabul Anlaşmasını iptal ederiz

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, “Eğer AB sözünde durmazsa, biz de Geri Kabul Anlaşması dâhil diğer anlaşmaları iptal ederiz.” dedi.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, insani trajedilere son vermeyi, vatandaşların vizesiz seyahat etmesini, gümrük birliğinin güncellenmesini, fasılların açılmasını istediklerini belirterek, “Eğer AB sözünde durmazsa, biz de Geri Kabul Anlaşması dâhil diğer anlaşmaları iptal ederiz.” dedi.

Çavuşoğlu, TBMM Genel Kurulu’nda kendisi hakkında verilen gensoru önergesinin gündeme alınıp alınmayacağına ilişkin görüşmelerde eleştirileri yanıtladı. İŞID ile PKK arasında fark görmediklerini, İŞID, PKK, PYD, YPG, hepsinin terör örgütü olduğunu belirten Bakan Çavuşoğlu, bunlarla mücadelelerini sürdüreceklerini ifade etti.

Mevlüt Çavuşoğlu, Suriye’de İŞID ile mücadele konusunda en fazla desteği veren, eğit-donat konusuyla İŞID’e karşı mücadele eden unsurlara katkı sağlayan ülkenin Türkiye olduğunu belirterek, 41 bin kişiye ülkeye giriş yasağı koyduklarını, 3 bin 300 kişiyi yakalayarak ülkelerine teslim ettiklerini, Belçika’daki terör saldırısını gerçekleştiren bir teröristin de buna dâhil olduğunu vurguladı.

Oluşturdukları risk analiz üniteleriyle 9 binden fazla kişiyi mülakata tabi tuttuklarını, bunların 2 binini havaalanından geri çevirdiklerini kaydeden Çavuşoğlu, bin 200’den fazlası yabancı olmak üzere İŞID ile bağlantısı olduğu şüphelenilen 2 bin 800 kişinin gözaltına alındığını, binden fazlasının tutuklandığını bildirdi.

ABD, NATO, Avrupa Konseyi, AGİT, BM ile ilişkilerini her zaman dinamik tuttuklarını vurgulayan Bakan Çavuşoğlu, Başbakan Davutoğlu ile bu gece Strasbourg’a gideceklerini, Davutoğlu’nun Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi’nin onur konuğu olacağını, Genel Kurul’a hitap edeceğini söyledi.

Çavuşoğlu, “Türkiye dışlanıyor, hiçbir yerde yer bulamıyor” ithamlarına katılmadığını, doğru bulmadığını dile getirdi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı, ABD ziyaretinde havaalanında karşıladığına yönelik eleştiriler üzerine Mevlüt Çavuşoğlu, Helsinki’de de Davutoğlu’nu saat 02.00’de karşıladığını anlattı.

Çavuşoğlu, Erdoğan’ı da Davutoğlu’nu da karşılamaktan gurur duyduğunu anlattı. AB ile yaptıkları anlaşmaya ilişkin ise Bakan Çavuşoğlu, şunları kaydetti:”Biz insani trajedilere son vermek istiyoruz, insanlarımızın vizesiz seyahat etmesini, gümrük birliğinin güncellenmesini, fasılların açılmasını istiyoruz. Eğer AB sözünde durmazsa, biz de Geri Kabul Anlaşması dâhil diğer anlaşmaları iptal ederiz. Zaten anlaşmaların içeriğinde de bu var. Dolayısıyla AB’nin sözünde durması lazım. Bizim dış politikamızın en önemli önceliklerinden biri insani yardımdır. Bu insani yardımı da sonuna kadar yapmaya devam edeceğiz.”