Çapa’da sendikal sürgüne tepki

İstanbul Üniversitesi İstanbul Üniversitesi atanan Rektör’ü Prof.Dr.Mahmut Ak Üniveriste çalışanlarının ve taşeron işçilerin haklarını arayan muhalif kurum ve sendikalara karşı savaş açtı.

Çapa’da sendikal sürgüne tepki

İstanbul Üniversitesi Aziz Sancar Deneysel Tıp Araşırma Enstititüsü’ne (DETAE) bağlı Tübberküloz Moleküler Epidemiyolojisi Laboratuarı’nda çalışan laboratuar teknisyeni Güneş Cengiz’in Avcılardaki Mediko’ya sürgün kararının durudurulması için bugün İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde SES Aksaray Şubesi, İstanbul Tabib Odası ve Taşeron İşçileri Derneği ortak bir basın açıklaması gerçekleştirdi.  Eyleme Sınıf Tavrı da destek verdi. Sağlık emekçileri, taşeron sağlık çalışanlarının temsilcisi olan Güneş Cengiz’in sürgün kararı geri çekilene kadar eylemlerin iş bırakmalar dâhil artarak devam edeceğini vurguladılar.

Moleküler Epidemiyolojisi Laboratuarı’nda çalışan tecrübeli tek laborant olmasına rağmen sendikal çalışmaları ve taşeron işçilerin kurduğu dernek yöneticisi olmasından kaynaklı sürgün edildi.

“En fazla ezileni bir de siz ezdiniz”

Güneş Cengiz üniversitede taşeron sağlık işçisi olarak çalışmakta iken 2010 yılında kadroya alınan ve 1 yıldır SES işyeri temsilcisi olan Güneş Cengiz aynı zamanda İstanbul Üniversitesi’nde taşeron işçilerin kadroya alınması, hak ve çıkarlarını korumak için kurulan Taşeron İşçileri Derneği’nin (Taş-İş Der) kurucu başkanı. Güneş Cengiz 900’den fazla taşeron işçinin haklarını aramak ve kadroya alınması için mahkemelerde açtıkları davaların kazanılması ve Üniversitenin şimdiden 20 İşçiye ödeme yapmak zorunda kalmasının üzerine yönetimin hedefi haline geldi.

Konuya dair konuşan Güneş Cengiz şunları söyledi:

Bizler birlikte haklarımızı öğrenip istedikçe, İstanbul Üniversitesi yönetimi ve hükümetimiz göreve geldikleri günden beri iş yasasında var olan haklarımızı vermediler. Üniversitemiz mağdur, para yok dediniz, biz aynı gemiyiz batarsak da çıkarsak da beraber dediniz. Göreve geldiğiniz günden beri Üniversitede yaşanan maddi çıkmazın faturasını kurumunuzda en az ücreti alan işçiye kestiniz. İşçinin maaşından ne kadar keeresek kar saydınız. En fazla ezileni bir de siz ezdiniz. Tüm yıldırma, baskı ve sürgün çalışmalarınıza rağmen biz korkmuyoruz, biz umuduz umut olmaya devam edeceğiz’