Can Dündar'ın Avrupa'da bitmeyen 'demokrasi' arayışı: Artık bir şeyler yapın

Can Dündar, Avrupa ülkelerinde Türkiye için 'demokrasi' arayışına devam ediyor.

Can Dündar'ın Avrupa'da bitmeyen 'demokrasi' arayışı: Artık bir şeyler yapın

Cumhuriyet Gazetesi eski Genel Yayın Yönetmeni ve halen yazarı olan Can Dündar, Avrupa ülkelerinde Türkiye için ‘demokrasi’ arayışına devam ediyor. Almanya’da bir çok siyasi ile görüşüp Türkiye’deki basın özgürlüğü sorunundan şikayet eden Dündar’ın emperyalist merkezlerden destek arayışının yeni durağı Fransa oldu.

Geçtiğimiz hafta Alman Deutsche Welle’ye röportaj veren Dündar, kendisi hakkında Türkiye’nin iade talebi için, ‘Avrupa’nın artık bir karar vermesi’ gerektiğini söyleyerek, “Türkiye’yi Ortadoğu’da bir baskı rejimi olarak mı görmek istiyor, yoksa demokratik, laik, özgür bir ülke olarak mı görmek istiyor?” diye konuşmuştu.

‘Türkiye için demokrasi arayışı’nı önceki gün Almanya Cumhurbaşkanı Joachim Gauck’la görüşerek sürdüren Dündar, Cumhurbaşkanlığı’nın resmi binası olan Belleuve Sarayı’nda ziyaret defterine “Türkiye’de cezaevlerindeki tüm gazeteci ve yazarlar için dayanışma talebiyle bu ‘Özgürlük Sarayı’nda olmak benim için büyük bir onur ve imtiyaz.” ifadelerini yazdı.

Arayış durağı bu kez Fransa’da: Bir şeyler yapın

Dündar’ın ‘hapisteki gazeteci ve yazarların özgürlüğü için dayanışma talepleri’nin yeni ayağı ise Fransa oldu. Dün akşam Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütü’nün (RSF), Strasbourg kentindeki tarihi Odyssee sinemasında düzenlenen 25. ödül törenine katılan Dündar, burada yaptığı konuşmada Avrupa ülkelerine artık “Artık kaygılanmayın, bir şeyler yapın” diye seslendi. DHA’nın aktardığı habere göre, Dündar’ın buradaki konuşması şöyle:

“Ne zaman Strasbourg’a gelsem Kleber meydanında kendi resmimi gördüğüm zaman Strasbourg’u kendime yakın hissediyorum. Basın özgürlüğünden dolayı yargılanan, suçlanan insanlara sahip çıkan bir şehir Strasbourg. Geçen yıl bu zamanlarda bu sahnede ben ödül aldım. Türkiye’ye dönünce tutuklandım. Bugün geldiğimde, bu sene Cumhuriyet Gazetesinde arkadaşlarım, gazeteciler, yöneticiler hapiste. 150 gazeteci Türkiye’de hapishanelerde bekliyor. Dünya çapında bir rekor. Türkiye dünyanın en büyük gazeteci hapishanesi. Avrupa hükümetleri, bazı ülkeler kaygılı olduklarını söylüyorlar. Kaygılanmak için çok geç. Artık kaygılanmayın. Bir şeyler yapın. Görünen o ki Erdoğan kendi başkanlığını ilan edene kadar bütün kritik sesleri susturmaya kararlı. Erdoğan’ın tavrı bizi şaşırtmıyor, çünkü biz onu tanıyoruz. Asıl bizi şaşırtan Avrupa’nın suskunluğu. Nasıl olur da bir ülke 150 gazetecisini, parlamenterlerini, belediye başkanlarını tutuklayıp, idam cezasını geri getirmeyi istemesine karşı Avrupa’dan bir ses çıkmıyor. Bağımsızlık, özgürlük mücadelemiz devam edecek. Bizi destekleyen herkese, Strasbourg Belediyesi, Odyssee Sinemasına teşekkür ediyorum”

http://gazetemanifesto.com/2016/11/01/can-dundarin-almanyaya-demokrasi-cagrisina-yanit-gecikmedi/