Can Dündar'ın Almanya'ya 'demokrasi' çağrısına yanıt gecikmedi

Almanya'dan, Cumhuriyet gazetesine yönelik operasyonlarda bir çok yazar ve yöneticinin gözaltına alınmasına ilişkin açıklama geldi.

Can Dündar'ın Almanya'ya 'demokrasi' çağrısına yanıt gecikmedi

Almanya’dan, Cumhuriyet gazetesine yönelik operasyonlarda bir çok yazar ve yöneticinin gözaltına alınmasına ilişkin açıklama geldi. Yapılan açıklamalarda Türkiye’ye, ‘basın özgürlüğüne yönelik uygulamalara ilişkin endişe’ mesajı iletildi.

Cumhuriyet’in eski genel yayın yönetmeni ve halen yazarı olan Can Dündar, bugün Alman Deutsche Welle’ye verdiği röportajda, Almanya ve Avrupa ülkelerine “Türkiye için karar verme zamanı” demişti.

Dündar DW Türkçe muhabirinin “Hakkınızda iade talebi durumunda Almanya ile hukuki süreç nasıl işler sizce?” sorusuna “O konudaki kararı Almanya verecek. Almanya bence artık bir karar vermek zorunda. Demokrasinin safında mı duracak, baskının safında mı duracak? Bunu hep birlikte göreceğiz. Sadece Almanya değil, Avrupa bir karar vermek zorunda: Türkiye’yi Ortadoğu’da bir baskı rejimi olarak mı görmek istiyor, yoksa demokratik, laik, özgür bir ülke olarak mı görmek istiyor? Bence Avrupa’nın da Almanya’nın da karar vermesi için iyi bir turnusol kağıdı olacak bu.” sözleriyle cevap vermişti.

Almanya’dan yanıt geldi

Dündar’ın ‘karar zamanı’ dediği Almanya’dan bugün Cumhuriyet’e yapılan operasyona ilişkin açıklama geldi. Alman hükümeti, hem Dışişleri hem de Hükümet sözcüsü aracılığıyla konuyla ilgili değerlendirmede bulundu.

Büyükelçiliğin Twitter hesabından, Almanya hükümet sözcüsü Steffen Seibert’in açıklaması ‘Fed.Hük.Sözcüsü #Seibert @cumhuriyetgzt’ne ilişkin: ‘Basın özgürlüğü her demokratik hukuk devletinin esasını oluşturmaktadır.ö #cumhuriyet’ twiti ile paylaşıldı.

Elçilik hesabından paylaşılan bir diğer açıklama da, Almanya Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Sawsan Chebil’in ‘D.Bakanlığı Söz. Chebli:Basın özgürlüğü+hukuk devleti ilkelerine uyulması ile ilgili yaşanmakta olanlar bizleri endişelendiriyor.#cumhuriyet’ sözü oldu.

almanyacandundar

Elçilik ‘kırmızı çizgi’ tweet’ini de paylaştı

Alman Büyükelçiliği’nin Twitter hesabından paylaştığı bir diğer tweet de Avrupa Parlamentosu Başkanı Martin Schulz’un Cumhuriyet’e yapılan operasyona ilişkin ‘kırmızı çizgi’ mesajı oldu.

Schulz Twitter hesabından “Murat Sabuncu’nun ve diğer Cumhuriyet’te çalışan gazetecilerin gözaltına alınması, ifade özgürlüğüne ilişkin kırmızı çizginin bir kez daha geçilmesi anlamına geliyor.” demişti. Alman Büyükelçiliği’nin Schulz’un bu açıklamasını da paylaşması dikkatlerden kaçmadı:

schulz