Cahiliye isteyen rektör yardımcısının üniversitesi kendisinden beter

Sabahattin Zaim Üniversitesi'nin arkasında İlim Yayma Vakfı bulunuyor.

Cahiliye isteyen rektör yardımcısının üniversitesi kendisinden beter

İstanbul Halkalı’daki Sabahattin Zaim Üniversitesi Rektör Yardımcısı Bülent Arı katıldığı bir televizyon programında sarf ettiği “Okuma oranı arttıkça beni afakanlar basıyor, ben her zaman cahil halka güvendim” sözleri ve skandal yorumları sonrasında istifa etmişti. İstifa, Sabahattin Zaim Üniversitesi yönetimi tarafından duyurulmuştu.

İlim Yayma Vakfı’nın üniversitesini tanıyalım

Bülent Arı’nın gerici ve halk düşmanı düşüncelere sahip olması ve bunları aleni bir şekilde dile getirmesi aslında şaşılacak bir durum değil. Çünkü içinde bulunduğu kurum da aynı ideolojiye sahip ve bir üniversite her ne kadar bilim kurumu vasfı taşısa da, Sabahattin Zaim Üniversitesi bugüne tersi bir şekilde geldi.

szaim2

Sabahattin Zaim Üniversitesi bir vakıf üniversitesi ve arkasında İlim Yayma Vakfı bulunuyor. 2011 ve 2012 yıllarında, Halkalı Ziraat Okulu binası, arazisi ile birlikte hukuksuz ve bilimsel gerçeklere aykırı bir şekilde vakfa devredilmiş, bölge halkının, Ziraat Mühendisleri Odası’nın ve genel kamuoyunun tepkilerine rağmen üniversitenin açılışı gerçekleştirilmişti.

Halkın çıkarları ve bilim, cahiliyeye tercih edildi

Halkalı Ziraat Okulu geçmişte ülkemizdeki tarım eğitimi açısından önemli bir yerde durmakta idi. Bunun yanında gerek binası, gerekse arazisi tarihi eser kapsamındaydı. Şimdi bu özelliklerinin ne durumda olduğu bilinmiyor. Bunun dışında okulun arazisi çok geniş olduğu için ve içinde yeşil alan barındırdığı için kamusal alan muamelesi yapılması gereken bir karakter taşımaktaydı. Ancak kamu hizmetleri ranta tercih edildi. Okul binası arazisi ile birlikte gerici vakfa peşkeş çekildi.

szaim1

O dönem Ziraat Mühendisleri Odası konu ile ilgili itirazlarda bulunmuş ve tarım eğitiminde bir çınar niteliğinde olan Halkalı Ziraat Okulu’nun, vakıf üniversitesine dönüştürülerek gelecek nesillere örnek olacak tarihi kimliğinin yok edilmesinin kabul edilemeyeceğini belirtmiş, okulun misyonuna uygun şekilde bir müzeye çevrilerek korunmasını ve hatta tarım eğitimi için önemli bir merkez olacak şekilde değerlendirilmesinin sağlanmasını talep etmişti.

Yeşil alan yıllık 20 bin TL’ye peşkeş çekildi

Özellikle bölge halkı açısından önem taşıyan bir mekan olan Ziraat Okulu arazisi, yeşil alan ve park ihtiyacının karşılanması için ve olası bir depremde toplanma alanı olarak kullanılabilmesi açısından değer taşımakta idi. Ancak yaklaşık 357.000 metrekarelik bu tarihi eser niteliği de taşıyan SİT alanı, İlim Yayma Vakfı’na toplamda on yıllığına, ilk beş yılı 20 bin TL’den, ikinci beş yılı ise 40 bin TL’den olmak üzere peşkeş çekilmişti. Hatta bununla birlikte SİT alanı üzerine üniversitenin yeni binalar inşa edip etmeyeceği soruları da yanıtsız kalmıştı. Yine ayrıca, hatırlacağı üzere, 2009 yılında yaşanan sel felaketi ile can ve mal kaybının yaşandığı Küçükçekmece’de böylesi bir arazinin özel bir üniversiteye devredilerek, devlet kontrolünden çıkması yine bu tür felaketlerin zeminini güçlendireceğine dair halkın hassasiyetleri yok sayılmıştı. O dönem halkın talepleri ise şu şekildeydi:

szaim3

– Halkalı Ziraat Okulu’nun müze olmasını ve kültürel amaçlı kullanılması.
– Halkalı Ziraat Okulu’nun hibe edilen alanın çocukların ve gençlerin eğitimine destek için kullanılması. Çeşitli derslerin uygulamalı olarak işleneceği bir merkez haline dönüştürülmesi.
– Halkalı Ziraat Okulu ve arazisinin kapılarının herkesin içine girebileceği bir biçimde park, bahçe, mesire alanı olarak açılması.
– Ziraat okulu arazisi içerisinde deprem afet koordinasyon merkezi oluşturulması.
– Tüm kamusal alanların kamu yararına ve hiçbir kâr gözetmeksizin işlevlendirilmesi.

Başta Tayyip Erdoğan olmak üzere herkes işin içinde

2011 yılı Eylül ayında kamuoyunun tepkileri altında açılışı gerçekleştirilen Sabahattin Zaim Üniversitesi’nin rektör yardımcısının cahiliye talebi üzerine görevinden istifa etmesi, özelleştirmelerden nemalanan İlim Yayma Vakfı’nın gerici özelliklerinin ortadan kalmasına yol açmıyor.

İlim Yayma Vakfı’nın öncülü olan İlim Yayma Cemiyeti, 1951 yılında kuruldu. Demokrat Parti hükümeti ile yakın ilişkiler geliştiren cemiyet, kısa süre içinde imam-hatip okulları ve yurtlar açmaya başladı. 1953 yılında “kamu yararına faaliyet gösteren” dernek statüsüne kavuşan Cemiyet, 1972 yılında İlim Yayma Vakfı’nı kurarak faaliyet alanını yüksek lisans ve doktora eğitimine doğru genişletti. Gerici vakfın kurucuları arasında Recep Tayyip Erdoğan ile üniversitenin adını taşıyan Sabahattin Zaim’in yanı sıra Nevzat Yalçıntaş, Muammer Güler, Kadir Topbaş, Ahmet Davutoğlu, Kemal Unakıtan, Korkut Özal, Numan Kurtulmuş da bulunuyordu.

Ülkemizde “Faizsiz bankacılık” teziyle adını duyuran Sabahattin Zaim, Abdullah Gül’ün hocası, onun siyasi hayatının mimarı olarak biliniyor. Yeşil sermayenin gelişmesine fikren ve fiilen katkıda bulunan Zaim, İslamcı anti-komünizmin de önemli isimlerinden biriydi.