Cadı avının senaryosu hazır: Akademisyenlere "Emri KCK'den mi aldınız" diye soruldu

Akademisyenlere yönelik dünkü gözaltı dalgaları sonucunda cadı avına dönüşen kampanyanın senaryosu da netleşti.

Cadı avının senaryosu hazır: Akademisyenlere

Barış İçin Akademisyenler İnisiyatifi’nin “Bu suça ortak olmayacağız” bildirisine imza atan akademisyenlere yönelik dünkü gözaltı dalgaları sonucunda cadı avına dönüşen kampanyanın senaryosu da netleşti. Akademisyenlere imza kampanyasının KCK Yürütme Konseyi Eşbaşkanı Bese Hozat’ın talimatıyla yapıldığı suçlaması yöneltildi.

Akademisyenlere “Bese Hozat’tan emir alındı” suçlaması

Radikal’den İsmail Saymaz’ın haberine göre ‘Barış için Akademisyenler’ tarafından yayınlanan bildiriye ilişkin suçlama belli oldu. Bursa Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şubesi’ndeki sorguda; imza kampanyasının KCK Yürütme Konseyi Eşbaşkanı Bese Hozat’ın talimatıyla yapıldığı ileri sürüldü. Hozat’ın 22 Aralık’ta yaptığı bir açıklamada “Aydın ve demokratik çevreler özyenetimlere sahip çıksın” dediği, “talimat” niteliğinde olduğu iddia edilen açıklama sonrası 11 Ocak’ta bildirinin yayınlandığı savunuldu. Ayrıca bu bildirinin PKK üyesi jargonuyla yazıldığı ileri sürüldü.

Sorgu tutanağında, Fırat Haber Ajansı’nın internet sitesinde yayınlanan ve KCK Yürütme Konseyi Eşbaşkanı Bese Hozat’ın açıklamalarına yer verilen haberde, “Demokrasi güçleri ayaklanarak özyönetimlere sahip çıkmalı” denildiği söylenerek bu haberin “talimat” niteliğinde olduğu ileri sürüldü. Akademisyenlerin de 11 Ocak’ta yayınladıkları bildiriyi bu haberden aldıkları talimatla hazırladıkları senaryosu üretildi.

IMG-20160115-WA0005“Akademisyenlere soru sorulmadı, suçlama yapıldı”

‘Barış İçin Akademisyenler İnisiyatifi’nin bildirisine imza attıkları için gözaltına alınan Kocaeli Üniversitesi’ndeki akademisyenler savcılık tarafından ifadelerinin alınmasının ardından serbest bırakıldı. Akademisyenlerin avukatlarından Talip Kavak 4 akademisyenin, gözaltı kararı olmadan ifade vermek üzere adliyeye geldiğini kaydeden Kavak, “Bayağı uğraştık içeri girmeleri için. İçeri girdiler, son aşamada ‘Alın artık gözaltına da öyle ifadelerini versinler. Kimilerini adliyeye zorla getiriyorlar kimilerini’ dedik. Çünkü adliyeden çıkarttılar” dedi.

Kavak, ifadeleri alınan kişilere yöneltilen soruların tutanaklara geçirilmediğini belirterek şöyle konuştu:

“Sanki durup dururken insanlar böyle cevaplar vermiş gibi. ‘PKK-KCK terör örgütünün sözcüsü Bese Hozat’ın 22 Aralık’ta vermiş olduğu beyanında ‘akademisyenler devreye girsin, bu iş böyle yürümez dediği sizin de bundan talimat aldığınız… ‘ şeklinde ifadelerle soru sorulmadı, suçlama yapıldı. Onun akabinde soru yöneltildi. İmza toparlayabilmek için insanlarla görüşüyorsunuz, metni gönderiyorsunuz okuyor, imza atıyor. İmza olayının yürütüldüğü bu internet sitesini de sordular. Üçüncü olarak da ‘Neden imzaladınız’ diye soruldu. Zaten bir tek ona cevap verilebiliyor, diğer sorular kurgu çünkü. Akademisyenler imza vermelerinin vicdani ve insani boyutunu anlattı.”

Kavak, Kocaeli’de ifadeleri alınmak üzere 19 akademisyenin bugün adliyede olduğunu hatırlatarak “Telefonlarına bir sürü tehditler yağıyor. Tabii ki söyleyecek çok şeyleri var ama çok fazla üzerlerine gelindi. Devlet tüm gücüyle üzerlerine geliyor” dedi.

DSC_1518Serbest bırakılan akademisyenler: İmzamızın arkasındayız

Kocaeli’nde barış bildirisine imza attıkları için gözaltına alınıp sorgularının ardından serbest bırakılan akademisyenler adliye önünde açıklama yaparak, ‘İmzamızın arkasındayız’ dediler.

Öte yandan, Barış İçin Akademisyenler İnisiyatifi’nin bildirisine imza attığı için gözaltına alınan Bolu, Bursa ve Zonguldak’ta 7 akademisyen de serbest bırakıldı.

Erzurum’da imzacı akademisyene yurt dışı yasağı

Erzurum’da gözaltına alınan ve tutuklama istemiyle mahkemeye çıkarılan akademisyen Ramazan Kurt yurt dışına çıkış yasağı konularak serbest bırakıldı.

‘Barış İçin Akademisyenler’ bildirisine imza atan Erzurum Atatürk Üniversitesi Felsefe Bölümü’nden Ramazan Kurt, bu sabah evinden gözaltına alındı. Emniyet’te susma hakkını kullanan Kurt, savcılıktaki sorgusunun ardından tutuklanması istemiyle mahkemeye sevk edilmişti.

Kurt’a savcılıkta “PKK’yı bir terör örgütü olarak görüyor musunuz?”, “Devletin kıyım yaptığını düşünüyor musunuz?” ve “Bugün olsa imza atar mısınız?” soruları yöneltildi.

Van’da 1 akademisyen gözaltına alındı

Van Cumhuriyet Başsavcılığı, “Barış İçin Akademisyenler İnisiyatifi” bildirisine imza atan 4 akademisyen hakkında soruşturma başlattı. Soruşturma kapsamında akademisyenlerden birinin polisler tarafından gözaltına alındığı öğrenildi.

“Barış İçin Akademisyenler İnisiyatifi”nin bildirisine imza atan akademisyenlere yönelik gözaltılar sürüyor. Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi’nden de bildiriye imza atan 4 akademisyen için Van Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından “Türk Milletini, Türkiye Cumhuriyeti devletini, Türkiye Büyük Millet Meclisi’ni ve devletin yargı organlarını alenen aşağılamak” ve “terör örgütü propagandası yapmak” iddiasıyla soruşturma başlatıldı.

Soruşturma kapsamında akademisyenlerden biri Van Emniyet Müdürlüğü ekiplerince gözaltına alınırken, diğer 3 akademisyen ise adreslerinde bulunamadığı iddia edildi.

fft107_mf6893314

Akademisyenlerin kapıları işaretleniyor

Ankara’da Gazi Üniversitesi’nde ‘Barış için Akademisyenler’in yayınladığı bildirgede imzası bulunan iki akademisyenin kapısı işaretlendi ve tehdit mesajı bırakıldı.

Gazi Üniversitesi İletişim Fakültesi’nde çalışan Doç Dr. Kemal İnal ve Doç. Dr. Betül Yarar’ın kapısına “Gazi İletişim Ülkücüleri” imzasıyla bırakılan kağıtta, “PKK’ya destek veren Betül Yarar’ı üniversitemizde istemiyoruz”, “PKK’ya destek veren Kemal İnal’ı üniversitemizde istemiyoruz” yazıları yazıldı.

Benzer olaylar Konya Selçuk Üniversitesi ve Kırıkkale Üniversitesi’nde de yaşandı. Bildiriye imza atan iki akademisyenin kapısına “PKK’ya destek veren F.O.’yu üniversitemizde istemiyoruz” yazılı kağıt asıldı.

201601151220_KONYA

4 koldan soruşturma

Bu arada İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı, bildiride imzası bulunan çeşitli üniversitelerde görevli 37 akademisyen hakkında soruşturma başlattı.

Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi, bildiride imzası bulunan 9, Batman Üniversitesi 5, Anadolu Üniversitesi, 15, Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi 6, Akdeniz Üniversitesi 9, Mersin Üniversitesi 20, Gaziantep Üniversitesi 4, Van Yüzüncüyıl Üniversitesi 4, Çanakkale 18 Mart Üniversitesi 1 akademisyen hakkında idari soruşturma açtı. Konya’da da Selçuk Üniversitesi öğretim üyesi Doç. Dr. Nezir Akyeşilmen hakkında soruşturma açıldı. Giresun Üniversitesi ise bildiriye imza atan öğretim üyesini görevden uzaklaştırdı.

7 akademisyen imzasını geri çekti

Bu arada, Selçuk Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Nezir Akyeşilmen ile birlikte Akdeniz Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Zeki Ertuğ, Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Kerem Özel, Trakya Üniversitesi (TÜ) Eğitim Fakültesi Öğretim Görevlisi Firdevs Selvili Arslan, Gazi Üniversitesi İletişim Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Kemal İnal, Gediz Üniversitesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Zübeyit Gün ve İstanbul Bilgi Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ayhan Kaya imzalarını geri çektiğini duyurdu.

Zamanlama manidar: YÖK’ten üniversitelere bin kişilik ek kadro müjdesi

Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Yekta Saraç, 2016 yılı için üniversitelere tahsis edilen 4 bin kişilik akademik kadronun 5 bine çıkarıldığını duyurdu.

Kararı, Twitter hesabından duyuran Saraç, bin kişilik kadro için yükseköğretimin önceliklerine göre esaslı bir planlama yapılacağını belirtirken, artış teklifini kabul eden Başbakan Ahmet Davutoğlu’na teşekkür etti.

Kadro müjdesinin, ‘Barış İçin Akademisyenler’e karşı ‘cadı avı’ başlatılan günlere denk gelmesi dikkat çekti.