Cadı avı yeni gözaltılarla sürüyor: Akademisyenler Bolu ve Bursa'da da gözaltına alındı

Sabah saatlerinde 'Barış İçin Akademisyenler İnisiyatifi'nin bildirisine imza atan Kocaeli Üniversitesi'nde (KOÜ) görevli 19 akademisyenin evleri basılarak gözaltına alınmasından sonra cadı avı yeni gözaltılarla sürüyor.

Cadı avı yeni gözaltılarla sürüyor: Akademisyenler Bolu ve Bursa'da da gözaltına alındı

Sabah saatlerinde ‘Barış İçin Akademisyenler İnisiyatifi’nin bildirisine imza atan Kocaeli Üniversitesi’nde (KOÜ) görevli 19 akademisyenin evleri basılarak gözaltına alınmasından sonra cadı avı yeni gözaltılarla sürüyor. KOÜ’de 2 akademisyen daha gözaltına alınırken Bolu’da ve Bursa’da da toplam 6 akademisyen daha gözaltına alındı. Öte yandan, Kocaeli’de akademisyenlerin adliyeye getirilmesini bekleyen 4 öğrenci de gözaltına alındı.

Bursa ve Bolu’da da akademisyenlere gözaltı

Bursa’da Uludağ Üniversitesi’nde ‘Barış İçin Akademisyenler İnisiyatifi’nin imza metnine destek veren Aylin Çakı, Şule Akköse Aydın ve Gökhan Yavuz Demir üniversite kampüsünde gözaltına alındı.

Yine Bolu’da da Abant İzzet Baysal Üniversitesi’nden Ülkü Güney, Selime Güzelsarı ve Barış Kılıçbay saat 07.00’de evleri basılarak gözaltına alındı.

Böylece gözaltındaki akademisyen sayısı 27’yi bulmuş oldu.

Adliyede akademisyenlere destek için bekleyen öğrencilere polis saldırdı

Gözaltına alınan akademisyenlere destek için Kocaeli Adliyesi’ne gelen öğrencilerine polis saldırdı. Halkevleri Kocaeli Şube Başkanı Yaşar Seğmen ile Fatih Daşgın, Berkay Sevindik ve Hacı Çevik gözaltına alındı.

Öte yandan KOÜ öğrencileri sabah saatlerinde polisin ve AKP Gençlik Kolları’nın saldırma tehdidine karşın fakülte binası önünde bir basın açıklaması yaparak gözaltına alınan akademisyenlerin derhal serbest bırakılması istedi.

kocaeli3

İstanbul’da 82 akademisyene savcılık soruşturması

İstanbul Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı ve Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığı, ‘Barış İçin Akademisyenler İnisiyatifi’ üyeleri hakkında soruşturma başlattı.

İstanbul Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı Örgütlü, Kaçakçılık ve Ekonomik Suçlar Soruşturma Bürosu, ‘Barış İçin Akademisyenler İnisiyatifi’nin yayımladığı bildiride imzaları bulunduğu gerekçesiyle savcılığın yargı alanı içindeki üniversitelerde görev yapan 82 akademisyen hakkında resen soruşturma açtı.

Soruşturmanın, Türk Ceza Kanunu’nun (TCK) 301. maddesinde yer alan “Türk milletini, Türkiye Cumhuriyeti Devletini, Türkiye Büyük Millet Meclisini, Türkiye Cumhuriyeti Hükümetini ve devletin yargı organlarını alenen aşağılamak”, 216. maddesinde yer alan “Halkı kin ve düşmanlığa tahrik veya aşağılama” suçu ile Terörle Mücadele Kanunu’nun (TMK) 7. maddesinde yer alan “terör örgütü propagandası yapmak” suçlarından yürütüleceği öğrenildi.

Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığınca da “Barış İçin Akademisyenler İnisiyatifi” üyeleri hakkında, “Terör örgütü propagandası yapmak” suçundan soruşturma başlatıldı. Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığı’ndan yapılan yazılı açıklamada, “Devletimizin Güneydoğu’da sürdürmekte olduğu teröre karşı mücadelesini ‘katliam ve kıyım’ olarak nitelendiren bildiriyi imzalayan bir grup akademisyenden Bakırköy Adli Yargı sınırları içinde bulunan üniversitelerde görev yapmakta olan akademisyenler hakkında terör örgütü propagandası yapmak suçundan soruşturma başlatılmıştır” denildi.

Soruşturma kapsamında, Bakırköy adli yargı sınırları içerisinde bildiriye imza atan 41 akademisyenin bulunduğu öğrenildi.

Giresun Üniversitesi, imzacı öğretim üyesini görevden uzaklaştırdı

Giresun Üniversitesi, ‘Barış İçin Akademisyenler İnisiyatifi’nin yayımladığı bildiriye imza atan öğretim üyesinin görevden uzaklaştırıldığını bildirdi.

Üniversiteden yapılan açıklamada, konuya ilişkin ivedilikle soruşturma başlatıldığı belirtildi.

Açıklamada, “Terör örgütü PKK’ya karşı yürütülen operasyonları ‘katliam’ olarak nitelendiren ve teröre destek amaçlı yayımlanan bildiri kapsamında üniversitemizce ivedilikle soruşturma başlatılmış ve Yükseköğretim Kurumları Yönetici, Öğretim Elemanı ve Memurları Disiplin Yönetmeliği’nin 26. maddesi uyarınca görevden uzaklaştırılma kararı alınmıştır” ifadesine yer verildi.

Gaziantep’te 4 akademisyene disiplin soruşturması

Gaziantep Üniversitesi (GAÜN) Rektörlüğü tarafından ‘Barış İçin Akademisyenler İnisiyatifi’nin yayımladığı bildiride imzası bulunan araştırma görevlisi Çağrı Aslan, Yrd. Doç. Dr. Fulya Doğruel, Yrd. Doç. Dr. H. Pınar Şenoğuz ile Yrd. Doç. Dr. Rana Gürbüz hakkında Rektörlük tarafından disiplin soruşturması başlatıldı. Söz konusu akademisyenler hakkında YÖK ve savcılık tarafından da soruşturma açıldığı öğrenildi.

Mersin 20, Antalya’da 9 öğretim üyesine soruşturma

Mersin Üniversitesi Rektörlüğü, bildiriye imza attığı belirlenen 20 akademisyen hakkında idari soruşturma başlattı.

Akdeniz Üniversitesi öğretim üyeleri Bülent Şık, Zeki Ertuğ, Erdal Gilgil, Hafize Öztürk Türkmen, Nursel Şahin, Suzan Yazıcı, Süleyman Ulutürk, Taha Karaman ve öğretim görevlisi Cumhur İzgi hakkında idari soruşturma başlatıldı. Akdeniz Üniversitesi Rektörlüğü, imzacı isimlerle ilgili görevden uzaklaştırma kararı bulunmadığını da açıkladı.

Çukurova Üniversitesi’nde 2 akademisyene soruşturma

ADANA’daki Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Hukuk Fakültesi Kamu Hukuku Bölümü Öğretim Üyesi Yrd.Doç.Dr. Taylan Koç ve İletişim Fakültesi İletişim Bilimleri Bölümü Öğretim Üyesi Yrd.Doç.Dr. Esengül Ayyıldız hakkında idari soruşturma başlatıldı. Soruşturmanın ardından suç unsuru saptanırsa öğretim üyeleri hakkında kınama, uyarı ve uzaklaştırma gibi cezaların verilebileceği öğrenildi. Hakkında soruşturma başlatılan Yrd.Doç.Dr. Taylan Koç ise, “Bu soruşturmadan henüz haberim yok” dedi.

http://gazetemanifesto.com/2016/01/15/cadi-avi-suruyor-kocaelide-19-akademisyen-gozaltinda/