"Büyükelçi ve Albay" fotoğrafı yalanlandı

Fotoğrafa ilişkin ABD Büyükelçiliğinden ise jet bir açıklama geldi.

ABD Büyükelçisi John Bass, gazetecilere bugün yaptığı açıklamada “(Darbeyle ilgili ABD’nin) Planı yok. Yönlendirmesi yok. Desteği yok. Bilgisi yok. Zaten bir bilgimiz olsaydı Türk hükümetine bunu bildirirdik.” derken bu açıklamalara AKP kaynaklarından John Bass’ın darbeden bir gün önce çekildiği iddia edilen bir fotoğrafla yanıt gelmişti.

Fotoğrafta Bass olduğu iddia edilen kişi, bir askerle birlikte yürürken görülüyordu. Fotoğrafa ilişkin ABD Büyükelçiliğinden ise jet bir açıklama geldi. Büyükelçilik fotoğrafın sahte olduğunu, 14 Temmuz günü John Bass’ın Ankara’da olduğunu söyledi. Son olarak Odatv fotoğraftaki sivil kıyafetli şahsa ulaştı. Odatv’ye konuşan E.S.G. fotoğraftaki kişinin John Bass değil kendisi olduğunu söyledi ve 14 Temmuz günü Kuleli Askeri Lisesi’nde devre arkadaşlarının devir teslim törenine giderken çekildiğini anlattı.

Fotoğraf gerçek ama…

ABD Büyükelçisi John Bass’ın bugün darbenin ardında olmadıklarını açıklamasının ardından Hükümete yakın medya Bass’ı hedef alan ve darbe girişiminden bir gün önce bir askerler buluştuğunu gösteren bir fotoğraf yayınladı. Odatv fotoğrafta John Bass olduğu iddia edilen ismi buldu. O isim fotoğraftaki kişinin Bass değil, kendisi olduğunu söylerken Odatv’ye fotoğrafın hikayesini şöyle anlattı:

“Benim adım E.S.G. Yanımdaki Albay arkadaşım S.U.. Üstüne üstlük Albay arkadaşım S.U. daha önce FETÖ’cüler tarafından internete ses kaydı düşürülmüş, o yüzden aktif görevden Yüksekova’ya 2 yıl gitmiş gelmiş bir asker. 14 Temmuz tarihinde Kuleli Askeri Lisesi’nde okul komutanlığı devir teslim töreni ve mezuniyet töreni vardı. S.U. da ben de Kuleli Askeri Lisesi 1989 yılı mezunlarıyız. O göreve devam ediyor, ben ayrıldım. O törende okul komutanlığını alacak bizim devre arkadaşımızdı. Dolayısıyla 9-10 kişi buluşup gittik. S.U. ile ben evden birlikte çıkıp gittiğimiz için arabayı parkettiğimiz yerden kafede diğer arkadaşlarımızla buluşana kadar geçen süre içinde geçen sürede muhtemelen polis mobese kayıtlarından alınmış. Ben bunu yapanların zaten benim Amerikan Büyükelçisi olmadığımı bildiklerini düşünüyorum. Bunu sadece kamuoyu yaratmak adına servis ettiklerini düşünüyorum. Savcılık OHAL nedeniyle bu konuda Cumartesi günü şikayet alamıyormuş bu nedenle pazartesi günü söz konusu haberlerle ilgili şikayetçi olacağım.”

ABD Büyükelçiliği’nden açıklama

Fotoğrafa ilişkin ABD Büyükelçiliğinden ise jet bir açıklama geldi. Büyükelçilik fotoğrafın sahte olduğunu, 14 Temmuz günü John Bass’ın Ankara’da olduğunu söyledi.

İşte o açıklamanın tamamı:

abd buyukelcisi sahte