Burhan Kuzu ve Ahmet Zeki Üçok’tan darbe girişimine dair flaş iddialar

Burhan Kuzu ve Ahmet Zeki Üçok’tan darbe girişimine dair TSK'nın açıklamasına sert eleştiri getirdiler.

Burhan Kuzu ve Ahmet Zeki Üçok’tan darbe girişimine dair flaş iddialar

AKP İstanbul Milletvekili ve eski Meclis Anayasa Komisyonu Başkanı Burhan Kuzu ve Emekli askeri hâkim Ahmet Zeki Üçok, Türk Silahlı Kuvvetleri’nin (TSK) darbe girişimine ilişkin flaş iddialarda bulundular. TSK’nın dün yaptığı darbe girişimine katılan TSK mensubunun TSK’nın %1,5 olduğu iddialarına karşı çıkan Kuzu ve Üçok bu oranı az buldular.

Kuzu: %1,5 değil en az %50

Kuzu, darbe girişimine katılan askeri personel oranının yüzde 1.5 olduğuna yönelik açıklamasının yanlış olduğunu ve “Erleri işin içine katarak oran veremezsin. Erler bugün var yarın yok. Muvazzaf subaylar bakımından bunları yapmak lazım. Teğmenden başlattığın zaman ortalama yüzde 50’ye varıyor. Bu oran havada çok daha yüksek, 70-75 rakamı bile telaffuz ediliyor. Oranları doğru vermek gerekli, kamuoyunun tehlikenin boyutunu görmesi lazım” şeklinde konuştu.

Üçok: “%98 çokoprens almaya mı gitti?”

Üçok ise “TSK’nın en zayıf olduğu yer matematik. Yüzde 1.5 neredeyse bu darbeyi başarıyordu. Peki, senin yüzde 98.5’in ne yapıyordu. Çokoprens almaya mı gitti? 35 uçak bu ülkeyi bombalarken geride kalan 400 tane uçağımız ne yaptı, neredeydi? Bu darbede birincisi darbeciler var. Hiç müdahalede bulunmayıp zımnen bu darbeye destek olanlar var. Üçüncü grup bekleyip darbeciler kazanırsa darbecilerin yayına geçip pozisyon alacak olanlar var. Dördüncü grup evinde televizyon izleyen korkaklar grubu, hiçbir şekilde sokağa bile çıkmayan. Beşinci grup ise kahraman bir asker grubu var. Darbeye karşı birliğinde mücadele edenler var.

‘Kimse bu darbe bitti demesin’

Bu adam buna niye müdahale etmedi? 35 uçak diyoruz. Balıkesir var, Bandırma var, Merzifon var. Diyarbakır var. Buralardan bir tane bile mi uçak kaldıramadınız? Kaldıramadıysanız niye kaldıramadınız? 27 mi 37 mi helikopter katıldı diyorlar. Türkiye’nin elinde 300-400 tane helikopter var. Bütün bu insanların üzerine makineli tüfekle Emniyet Müdürlüğü’nün önünde yolun üstüne helikopteri yolun üstüne koyup makineli tüfekle tararken geri kalan 300 tane helikopterimiz neredeydi? Bu soruların cevaplarını almadan kimse ‘bu darbe bitti’ demesin.”