Brookings’den Erdoğan’a kayıt dışı: Etkinliği iptal ederiz

Tayyip Erdoğan’ın konuşma yaptığı Brookings Enstitüsü’nün, gazetecilerin ve protestocuların Erdoğan’ın korumaları tarafından enstitü binası önünde darp edilmesi nedeniyle, etkinliği iptal etmek istediği belirtildi.

Brookings’den Erdoğan’a kayıt dışı: Etkinliği iptal ederiz

Tayyip Erdoğan’ın dün ziyaret ederek konuşma yaptığı think-tank kuruluşu Brookings Enstitüsü’nün, gazetecilerin ve protestocuların Erdoğan’ın korumaları tarafından enstitü binası önünde darp edilmesi nedeniyle, etkinliği iptal etmek istediği belirtildi.

Washington merkezli Foreign Policy dergisinin haberine göre, yaşananlar sırasında Brookings Enstitüsü Başkanı Strobe Talbott bir Türk yetkiliye, Erdoğan’ın konvoyu enstitüye varmak üzere olsa da, kuruluşun etkinliği iptal etmeye hazır olduğunu söyledi.

Durumla ilgili bilgilendirilen yetkilinin Erdoğan’ın korumalarına müdahale ettiğini belirten Foreign Policy, ortamın bu sayede sakinleştiğini ve konuşmanın gerçekleştirildiğini ifade etti.

Enstitü başkanı korumaların davranışlarıyla “ilgilenmiş”

Foreign Policy’ye konuşan Brookings sözcüsü Gail Chalef de, Talbott’un, Türk güvenlik görevlilerinin misafirlere yönelik davranışlarıyla “ilgilendiğini” söyledi. Chalef, “Başkan ve görevliler arasındaki sert görüşmeden sonra güvenlik görevlileri taleplerimizi kabul etti ve davranışlarına son verdi” dedi.

Gazetecilerin korumalar tarafından dışarı çıkarılmasıyla ilgili konuşan Brookings yetkilisi Joe Clapper da dün yaptığı açıklamada, korumaların davranışlarının kurum politikalarına uygun olmadığını ifade ederek “Türk güvenlik görevlileri birini salondan çıkarmaya çalıştı ve biz buna müdahale ederek o gazeteciyi geri aldık” demişti.

Haberde, Tayyip Erdoğan’ın korumalarının çok sayıda Türk ve yabancı basın mensubuna tekme ve yumruklarla saldırırken, Brookings Enstitüsü’nün güvenlik görevlisi ile Foreign Policy dergisinin muhabirini de tartakladıkları belirtildi.

Hazır kıta göreve!

Foreign Policy, Erdoğan’ın enstitü binasından ayrılmasının ardından binanın önüne yanaşan beyaz bir kamyonetten inen bir grubun, üzerinde “Sevgili Suriyeli mülteciler, yalnız değilsiniz. Erdoğan var.”  ifadelerinin olduğu tişörtleri dağıttığını bildirdi. Haberde, Tişörtleri, bayrakları ve el ilanlarını dağıtanlar kim olduklarını ya da kim tarafından tutulduklarını söylemezken, Foreign Policy muhabirinin kim olduklarını sorması üzerine içlerinden bir tanesinin el hareketi yaparak muhabiri dövmekle tehdit ettiği belirtildi.