Boşta kalan komutanlıklara "Balyoz ve Ergenekon'dan tahliye olanlar geldi" iddiası

Bir çok üst düzey subayın gözaltına alınması nedeniyle ordu yönetiminde oluşan boşlukların Ergenekon ve Balyoz'dan tahliye edilen komutanlarca giderildiği iddia edildi.

Boşta kalan komutanlıklara

Güncelleme: 14.05

Boşta kalan komutanlıklara getirilen ilk atama belli oldu. Edinilen bilgiye göre, daha önce terfisi engellenerek görevden alınan kurmay albay Hüseyin Kurtoğlu, darbe girişiminin ardından yeniden İstanbul İl Jandarma Alay Komutanlığı’na atandı.

Kurtoğlu’nun terfisi, cenaze için cezaevinden izinli çıkan bir tutuklunun evinde kalmasına izin vermemesi nedeniyle Yargıtay kararıyla ertelenmişti.

Kurtoğlu’nun yerine Adana’daki MİT TIR’ları operasyonunda adı geçen Hamza Celepoğlu tuğgeneralliğe yükseltilmişti.


Başarısızlıkla sonuçlanan darbe girişiminin ardından bir çok ilde gözaltına alınan komutanların yerine Balyoz ve Ergenekon davaları sürecinde tutuklanan komutanların getirildiği iddia edildi.

Askeri darbe girişimi sonrası TSK’da görevli çok sayıda general ve amiral gözaltına alınmıştı. Kesin olmayan bilgilere göre şu ana kadar gözaltına alınan general ve amiralin sayısı 103.

Yurdun tüm bölgelerinde başlayan gözaltı ve tutuklama dalgası sonrasında il ve ilçelerdeki komutanlıklarda oluşan boşluklara, daha sonra ‘kumpas’ olarak adlandırılan Balyoz ve Ergenekon davalarında tutuklanıp tahliye edilen yüksek rütbeli subayların getirildiği iddia edildi.

Genelkurmay Başkanlığı’nın açıklamaları ve dava iddianamelerinden derlenen bilgilere göre TSK’da çeşitli rütbelerden emekli ve muvazzaf 400 asker Ergenekon, Balyoz, 28 Şubat ve diğer davalarda yargılanmıştı.

Toplam kaç general ve amiral var?

Genelkurmay Başkanlığının internet sitesinden Temmuz ayı başında yapılan açıklamada, TSK’nın temmuz ayı itibarıyla personel mevcuduna ilişkin bilgi verildi. Buna göre, kara, deniz ve hava kuvvet komutanlıklarında 325, Jandarma Genel Komutanlığında 32 ve Sahil Güvenlik Komutanlığında bir olmak üzere TSK’da toplam 358 general ve amiral bulunuyor.