BM'den çarpıcı çağrı, harekete geçilsin, gerekirse özel mahkeme kurulsun

Rapor, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’ne suçluların adalete teslim edilmesi için harekete geçme çağrısında bulunuyor.

BM'den çarpıcı çağrı, harekete geçilsin, gerekirse özel mahkeme kurulsun

BM tarafından Pazartesi günü yayınlanan bir rapora göre Suriye devleti çökmenin eşiğinde ve çatışmalar karmaşık ittifaklarla dışardan idare edilen vekalet savaşlarına dönüşmüş durumda. Rapora göre, ülkede işlenen savaş suçları da giderek artıyor.

Uluslararası Bağımsız Soruşturma Komisyonu’nun hazırladığı raporun vardığı en çarpıcı sonuç ise, “Suriye’de barışçı çözüm arayan uluslararası ve bölgesel güçlerin aynı zamanda ülkedeki çatışmayı da besledikleri” yolunda.

Son rapor tam da Amerikalı ve Rus yetkililerin Cumartesi günü başlayacak ateşkes konusunda uzlaştıklarını açıkladıklarını bir sırada geldi.

Birleşmiş Milletler araştırmacıları parçalanmış Suriye devletinin çökmenin eşiğinde olduğunu vurguladı ve çatışmanın uluslararası bir boyut kazanabileceği uyarısında bulundu.

Rapora göre insanlığa karşı suç hem hükümet güçleri hem de IŞİD tarafından işlenmeye devam ediyor.

Rapor, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’ne suçluların adalete teslim edilmesi için harekete geçme çağrısında bulunuyor. Muhtemelen Suriye’deki durumun Uluslararası Savaş Suçları Mahkemesi’ne sevk edilmesine ya da özel bir mahkeme kurulmasına atıf yapılıyor.

Rapora göre Suriye ordusu insan gücü eksikliğiyle karşı karşıya. Bu da orduyu saldırılara daha açık hale getiriyor. Rejim güçleri bölünüyor ve Suriye devletinin merkezden yönetilmesi daha da zorlaşıyor.

IŞİD, Suriye’nin doğusunda ve kuzeydoğusunda büyük alanları kontrolü altında tutsa da rapor, örgütün son zamanlarda diğer grupların ciddi baskısı altında olduğunu kaydediyor. Bunun sonucu olarak da örgütün taktik değiştirdiği ve sürekli olarak düşman bölgelerinde “uyuyan hücrelerini” kullandığı kaydediliyor.

Birleşmiş Milletler raporu, herhangi bir tarafın zafer kazanacağını öngörmüyor. Ayrıca tarafların öngörülebilir gelecekte operasyonlarına ve saldırılarına devam edebilecek yeterlilikte olduğunu kaydediyor. Durum bu olunca rapor ölüm ve yıkımın Suriye’de devam edeceği uyarısında bulunuyor.