BM'den Avrupa'ya sığınmacı çağrısı

BM, AB üyelerine Yunanistan ve İtalya'daki sığınmacıların diğer üye ülkelere dağıtılması için hızlı adım atmaları çağrısında bulundu.

BM'den Avrupa'ya sığınmacı çağrısı

Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (BMMYK) sözcülerinden William Spindler, BM’de yaptığı basın toplantısında, AB üye ülkelerinin aralarında anlaşmaya vardığı, Yunanistan ve İtalya’daki sığınmacıların diğer üye ülkelere dağıtılması planına sadece yüzde 3 oranında uyulduğunu söyledi.

Spindler, bu konuda ülkelerin hızlı adım atmaları çağrısında bulundu. Şu anda Yunanistan ve İtalya’da 160 bin civarında sığınmacının bulunduğunu aktaran Spindler, bunların 2 yıl içerisinde diğer ülkelere yerleştirilmeleri gerektiğini hatırlatarak, şu ana kadar yerleştirilen sığınmacı sayısının yalnızca 4 bin 776 olduğunu açıkladı.

Bugüne kadar Yunanistan’dan ayrılan sığınmacı sayısının 3 bin 712, İtalya’dan ise bin 64 olduğunu belirten Spindler, Yunanistan’dan başka ülkelere gitmek için 7 bin 970 sığınmacının müracaat ettiğini ifade etti.

Spindler “Yunanistan makamlarının bu kişileri acilen diğer AB ülkelerine yerleştirme sürecini hızlandırmaları gerekmekte, kış aylarının yaklaşması ile bu sığınmacıların bir an önce güvenlik sorunu olmayan bölgelere yerleştirilmeleri şart” açıklamasında bulundu.