BM Rusya Büyükelçisi Churkin: Suriye Ordusu'nun bombalanması kasıtlı!

Churkin, Power'ı demogoji yaparak puan toplamaya çalışmakla da suçladı.

BM Rusya Büyükelçisi Churkin: Suriye Ordusu'nun bombalanması kasıtlı!

Suriye Ordusu’nun Deyr Ez-Zor’da ABD uçakları tarafından bombalanmasının ardından, Rusya’nın Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’ni (BMGK) acil toplantıya çağırmasını, BM Amerika Büyükelçisi Samantha Power bir “numara” olarak nitelemişti. ABD tarafından olayın kaza sonucu ve kasıtsız olduğu iddia edilse de, BM Rusya Büyükelçisi Vitaly Churkin olayda kasıt aranması gerektiğini ifade etti.

Vitaly Churkin de ABD’yi Suriye’de çatışmaların durması anlaşmasını ihlal ederek Suriye rejimi unsurlarına saldırıp IŞİD hedeflerine destek vermekle suçladı.

“Washington’da yönetim Beyaz Saray’da mı yoksa Pentagon’da mı?” diye soran Churkin, ABD tarafından farklı açıklamalar geldiğini kaydetti. Suriye rejiminin insani yardım için gerekli izinleri verdiğini de ifade eden Churkin, “Suriye’de ilk yardım konvoyunun yarın sabah yola çıkmasını bekliyoruz.” dedi.

Churkin, gazetecilerin “ABD ile Rusya arasında Suriye anlaşması bozuldu mu?” sorusuna “Bu, şu anda büyük bir soru işareti. ABD’nin bizi ve tüm kamuoyunu Suriye’de siyasi çözüm istediğine ikna etmesini umuyorum.” yanıtını verdi.

Power’ın BM Genel Kurulu’ndaki toplantıya geç geldiğini ve kendisini dinlemediğini anlatan Churkin, bu nedenle Power konuşurken de kendisinin salonu terk ettiğini söyledi.

Churkin, Power’ı demagoji yaparak puan toplamaya çalışmakla da suçladı.