BM raporu: IŞİD Ezidilere soykırım yaptı

Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Konseyi'ne bağlı olarak Suriye ve Irak'ta IŞİD'in eylemlerine ilişkin incelemeler yapan araştırma komisyonu, konuyla ilgili raporunu kamuoyuna açıkladı.

BM raporu: IŞİD Ezidilere soykırım yaptı

Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Konseyi’ne bağlı olarak Suriye ve Irak’ta IŞİD’in eylemlerine ilişkin incelemeler yapan araştırma komisyonu, konuyla ilgili raporunu kamuoyuna açıkladı.

Raporda, 400 bin Ezidi’nin öldürüldüğü, köleleştirildiği veya diğer suçlara maruz bırakılarak yok edilmeye çalışıldığı kaydedildi. 3 bin 200 Ezidi kadın ve çocuğun hala IŞİD’in elinde olduğuna dikkat çekilerek, Uluslararası Ceza Mahkemesi’nin konuyla ilgili kararlarına atıfta bulunuldu. Uzmanlar, IŞİD’in elinde tutulan Ezidilerin kurtarılması için girişimde bulunulması çağrısı yaptı.

Komisyon, 2014 yılının Ağustos ayında Irak’ın kuzeybatısında IŞİD’in Ezidilere yönelik saldırısına ilişkin ilk kez rapor hazırlamıştı. 41 sayfalık raporda, Suriye’de Ezidi kadınların IŞİD militanlarına satıldığı köle pazarlarının kurulduğuna dikkat çekildi.