Birinciyle ikincinin farkı: "Cumhuriyet ilelebet payidar kalacaktır"dan "Ben gidersem devlet yıkılır"a

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın "grup toplantısı" niteliğindeki Muhtarlar Buluşmalarının 22'ncisinde söylediği sözler tepki çekti.

Birinciyle ikincinin farkı:

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın “grup toplantısı” niteliğindeki Muhtarlar Buluşmalarının 22’ncisinde söylediği sözler 1923’te kurulan ve tarihsel bir ilerleme olan Cumhuriyet ile AKP eliyle kurulmak istenen “2. Cumhuriyet” arasındaki farkı gözler önüne serdi.

Erdoğan, muhtaralara hitaben yaptığı konuşmada, “‘Tayyip Erdoğan gitsin demek’, ‘Bizim tüm siyasetimizi, tüm çalışmalarımızı, üzerine bina ettiğimiz milletimizin, bayrağımızın, vatanımızın, devletimizin tek olması anlayışı yıkılsın’ demektir.” sözleriyle  tek adamlık arzusunu bir kez daha ilan ederken ülkenin kaderini de kendisininkiyle birleştirmeye kalkarak kendisine muhalefet edenleri de düşman ilan etti.

Öte yandan, bu sözler akıllara Cumhuriyet’in kurucusu Mustafa Kemal’in “Benim naçiz vücudum elbet bir gün toprak olacaktır. Fakat, Türkiye Cumhuriyeti ilelebet payidar kalacaktır.” sözlerini de akla getirdi.

Mustafa Kemal ve Recep Tayyip Erdoğan’ın sözleri aynı zamanda 1923’te kurulan Cumhuriyet ile AKP eliyle kurulmak istenen “2. Cumhuriyet” arasındaki farka da işaret ediyor. Osmanlı’nın saltanat ve hilafet artığı ümmetinden, ne kadar sınırları olursa olsun laik bir cumhuriyet çıkartan, eşitlik, halkçılık ve kamuculuk gibi tarihsel olarak ilerici siyasal kazanımlar sağlayan Cumhuriyet’in kurucusu Mustafa Kemal’in sözleri esasında Cumhuriyet’in bu niteliğinin bir yansıması olarak da okunabilir.

Buna karşın, Erdoğan’ın sözleri ise, kendisini devletle aynı göstermeye çalışan ve bunun üzerinden kendisine karşı olanları düşman ilan eden yönüyle bunun tam tersinden “2. Cumhuriyet”in piyasacı, gerici ve işbirlikçi niteliklerinin tam bir ifadesini oluşturuyor.

Liberaller ve gericilerin en temel ittifak noktası olan Cumhuriyet düşmanlığının ne anlama geldiğini herhalde Erdoğan’ın bizzat kendisinin bu sözlerinden daha özlü biçimde ifade edebilecek pek az şey bulunabilir.