"Birileri Başbakan'ı fena halde işletiyor"

Dün, Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun Cerratepe açıklamasına Yeşil Artvin Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Bedrettin Kalın'dan cevap geldi.

Dün, Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun Cerratepe açıklamasına Yeşil Artvin Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Bedrettin Kalın’dan cevap geldi.

Ankara Valiliği’ndeki güvenlik toplantısının ardından konuşan Davutoğlu şunları söyledi;

“Çevre Bakanımıza ‘sizin göreviniz çevreyle ilgili her türlü tedbiri almaktır’ diye ifade ettim. Enerji Bakanımıza da ‘sizin göreviniz çevreye zarar vermeden bu doğal kaynağın kullanılması için gerekli tedbirleri almaktır’ dedim. Biz, yerin altından bunu çıkartacağız ama yerin üstüne zarar gelmeyecek. Açık galeri olsaydı çevreye zarar verecektir ama ikinci ÇED raporunda kapalı galeriye dönmesi kararlaştırılmış ve çevre zararları bertaraf edilmiş. Orada işletilmemesine karar veriliyor ve bir tedbir daha alınıyor. Bütün bunlar ‘yerin altında kalsın, dokunmayalım’ derseniz, bu sefer biz bunları dışarıdan ithal etmek durumunda kalacağız. Cari açık dahil birçok sıkıntı doğacak. Bütün Artvinlilere ve çevrecilere sesleniyorum; gelin bu iki prensipte anlaşalım. Çevreyi koruyacağız, yeraltı zenginliğimizi de ekonomimize katkı olarak sunacağız. Bu ikisi uzlaşmaz hedefler değil”

Ancak projenin başından itibaren kapalı galeri bakır işletmesi olduğunu belirten Kalın, proje sahası bitişiğinde askıda bekleyen açık galeri altın işletmesi de bulunduğunu kaydederek, “Başbakan’ı birileri fena halde işletiyor” dedi.

Kalın sözlerine şöyle devam etti; “Başbakan’ı birisi işletiyor ama kim işletiyor bilmiyorum. Cerattepe projesi 1989 yılında başlayan 20 yılı aşkın bir projedir. Bu proje başından itibaren hiç değişmemiştir. 3 şirketin değiştiği Cerattepe’deki proje kapalı galeri bakır projesidir. Başbakan’ın ‘Açık işletme olan proje değiştirilerek kapalı galeriye dönüştürüldü’ ifadesi gerçek dışıdır. 1989 yılından buyana proje kapalı galeri bakır projesidir. Başbakan’ı birileri yanıltıyor. Bunu kendisine anlatmak üzere görüşme başvurusunda bulunacağız.”