Bir peri masalı: Leicester City 87 yıl sonra şampiyonluğa koşuyor

Leicester City taraftarları, kuşkusuz, 10 yıl aradan sonra geri döndükleri Premier Lig'e yükselirken tribünlerde "Biz Premier Lig'iz" bayrakları açtıklarında bir sezon geçirdikten sonra Premier Lig'de şampiyonluk yaşama ihtimallerini düşünmüyorlardı.

Bir peri masalı: Leicester City 87 yıl sonra şampiyonluğa koşuyor

leicester-city-fc-hd-logoLeicester City, piyasalaşmanın sporu tamamen teslim aldığı İngiltere Premier Ligi’nde adeta bir peri masalı yaşıyor. İngiltere Premier Ligi’nde bir peri masalı sürüyor. Leicester City takımı değerleri milyar avro düzeyindeki takımların ve en yakın rakibi Londra’nın Tottenham kulübünün 5 puan önünde lider durumda. Geçen yıl son 9 maçta ortaya koydukları sonuçların bir benzerini göstermeleri halinde tarihlerinde ilk kez İngiltere’nin en üst liginde şampiyon olmaları işten bile değil.

İngiltere’nin hemen hemen tam ortasında yer alan ve çevresiyle birlikte 800 binden biraz daha fazla bir nüfusa sahip Leicester kentinin takımı, tam bir yıl önce düşme hattının 7 puan gerisinde ligin son sırasında yer alıyorken bugün İngiltere futbolunun “devleri” 2. sıradaki Tottenham’ın 5, 3. sıradaki Arsenal’in 8, 4. sıradaki Manchester City’nin 10, 6. sıradaki Manchester United’ın 13, 9. sıradaki Liverpool’un 19 ve 10. sıradaki Chelsea’nin ise 20 puan önünde yer alıyor.

1884 yılında kurulan “Tilkiler”, çok değil daha iki sene önce geri döndükleri Premier Lig macerasına hiç de iyi başlayamamıştı. Geçen sezon sadece 2’şer beraberlik alabildikleri 13 ve 8 maçlık galip gelememe serileri sonrasında 29 maçta 19 puan toplayan takımın düşmesine neredeyse kesin gözüyle bakılırken ligin son 9 maçında sadece Chelsea’ye yenilip 22 puan toplayarak ligi 14. sırada bitirmişti.

Bu yıl ise 13. haftada liderlik koltuğuna oturan Leicester City, 14. haftada ve 19 ile 23. haftalar arasında liderliği Arsenal’e kaptırsa da ligin en çok gol atan ve en az gol yiyen 6. takımı olarak son 9 maçına lider çıkacak. Önündeki maçlarda Manchester United ve Chelsea ile zorlu deplasman maçları bulunan “Tilkiler”in genel olarak bir fikstür avantajı olduğu da söylenebilir.

Leicester City v Chelsea - Barclays Premier League - King Power StadiumPiyasacılığın futbola egemen olduğu İngiltere’de futbolun bir takım oyunu olduğunu hatırlatan Leicester City, bu sezon başında transferde önemli tutarlar harcasa da takımın belkemiğini yıllardır bir arada oynayan oyuncular oluşturuyor.

Transfere Premier Lig’e çıktıkları geçen sene 21 milyon avro ve bu sene 45 milyon avro harcayan kulübün bu harcamaları, aynı sürede 292 milyon avro harcayan Manchester City, 236 milyon avro harcayan Chelsea, 280 milyon avro harcayan Manchester United, 116 milyon avro harcayan Arsenal, 257 milyon avro harcayan Liverpool ve 93 milyon avro harcayan Tottenham yanında ancak bir kesir oluşturabiliyor.

Dahası, Premier Lig’in ancak 13. değerli takımı olan Leicester City’nin değeri bu takımların üçte birine ancak ulaşıyor. 2010 yılında Taylandlı bir turizm şirketinin başını çektiği Asyalı bir yatırım grubu tarafından satın alınan Leicester City, 2000’li yılların hemen öncesindeki 33 yıllık hasreti dindiren 2 Lig Kupası şampiyonluğundan sonra ilk kez 1. Lig’e de düştüğü ve iflasın eşiğinden döndüğü bocalayan bir 10 sezon geçirdi.

2010’lu yıllar ise Watford’a karşı son dakikada kaçırılan penaltı ve devamında yenilen bir golle kaybedilen bir yükselme yarı finalinden sonra 10 yıllık bir aranın ardından tekrar Premier Lig’e dönülen yeni bir dönemi açtı.

Takımın öne çıkan oyuncuları arasında, 2011’den beri takımda olan kaleci Kasper Schmeichel, defans oyuncularından 2011’de kulübe gelen Wes Morgan, geçen sezonun ortasında gelen Robert Huth ve Danny Simpson, bu yıl takıma katılan Christian Fuchs, orta saha oyuncularından geçen yıl transfer edilen Marc Albrighton, bu yıl kulübe gelen N’golo Kante, 2014 yılının başında takıma katılan Riyad Mahrez, 2011’den beri takımda olan Daniel Drinkwater, altyapıdan yetişen ve 2006’dan beri takımda olan Andy King, yine altyapıdan yetişen ve 2010’dan beri takımda olan Jeffrey Schlupp ve forvet oyuncularından 2012’de “Tilkiler”e katılarak ilk kez “lig futbolu”na dahil olan Jamie Verdy, bu yıl transefer edilen Shinji Okazaki ile geçen yıl alınan Leo Ulloa dikkat çekiyor.

leicesterfans2-1455174297-800Buradan anlaşılacağı üzere takımın 14 kişilik temel rotasyonunda 7 oyuncu Premier Lig’e çıkan takımda da yer alıyordu. Bunların yanına ise geçen yıl 4 ve bu yıl 3 oyuncu daha eklenmiş gözüküyor. Takımın hücum yükünü ise üst üste 11 maç gol atarak efsanevi Ruud van Nistelrooy’un rekorunu kıran 19 gol ve 5 asistlik performansıyla Verdy ile bu yıl olağanüstü bir çıkış yakalayarak 16 gol ve 11 asistlik bir istatistik tutturan Riyad Mahrez yükleniyor.

Takımın menajeri Claudio Ranieri Totenham’ı favori görse de 1-0 sonuçlanan Watford maçıyla 5’e çıkan puan farkı ile Leicester City tarihinin ilk şampiyonluğunu yaklayabilirse, Premier Lig adının kullanılmaya başlanmasından bu yana 1994-1995 sezonunda şampiyon olan Blackburn Rovers’dan sonra Manchester United, Arsenal, Chelsea ve Manchester City dışında şampiyon olan 2. takım olacak.

Daha önemlisi ise Amerikan, Rus ve Arap sermayesinin milyarlarca dolar yatırdığı, milyarlarca sterlinlik yayın anlaşmalarının söz konusu olduğu bir ligde değeri bu yılki olağanüstü performanstan da sonra bile ancak 120 milyon avroyu bulan bir takımın şampiyonluğu ise transfer bedellerinin bu rakama yükseldiği günümüz futbolunda en kıymetli olanın “takım olmak” olduğunu kanıtlayacak.

Beşiktaş’ın efsanevi teknik direktörü Gordon Milne’in Beşiktaş’a gelmek için ayrıldığı kulüp olan Leicester City taraftarları, kuşkusuz, şampiyon olup 10 yıl aradan sonra geri döndükleri Premier Lig’e yükselirken tribünlerde “Biz Premier Lig’iz” bayrakları açtıklarında bir sezon geçirdikten sonra Premier Lig’de şampiyonluk yaşama ihtimallerini düşünmüyorlardı.

Fazla beklemeyeceğimiz yarışın son 9 maçını ise tüm dünya yakından takip edecek.