Bir on birden büyüktür: Bu dünyadan Fidel geçti...

Fidel Castro'nun siyasi mücadelesi ve yaşamı boyunca Amerika Birleşik Devletleri'nde toplamda 11 tane başkan görev aldı.

Bir on birden büyüktür: Bu dünyadan Fidel geçti...

Fidel Castro’nun siyasi mücadelesi ve yaşamı boyunca Amerika Birleşik Devletleri’nde toplamda 11 tane başkan görev aldı ve hepsi Küba Devrimi’nin ortadan kalkması için farklı şekillerde mücadele ettiler.

Tarih bu başkanları da bir şekilde hatırlıyor ama Fidel’in ve Küba Devrimi’nin karşısında yer alan emperyalizmin temsilcileri yaptıkları tüm kötülükler, insanlık dışı uygulamalar ve rezillikleri ile tarih sayfalarındaki yerlerini alıyorlar.

Gerek ambargo yasasıyla, gerek Küba’dan kaçıp Amerikan beslemesi ihanetçilere sahip çıkmalarıyla, gerekse Küba’ya askeri tehditler savurmalarıyla ve CİA aracılığı ile Küba Devrimi’nin boğmaya çalışmalarıyla hatırlanan Amerikan başkanları ve yaptıklarından satır başları şunlar:

Dwight Eisenhower (1953 – 1961): Fidel’in gerilla mücadelesine karşı diktatör Fulgencio Batista’yı silahlandırdı. Domuzlar Körfezi çıkarmasını hazırladı ve Küba ile ilişkileri 1961 yılında kesti.

John F. Kennedy: (1961 – 1963): 1961 yılının Nisan ayında Domuzlar Körfezi çıkarmasına onay verdi. 1962 yılının Ekim ayında çıkan Küba füze krizinin baş mimarı Kennedy idi. Küba’ya ambargoyu başlattı. ABD vatandaşlarının Küba’ya gitmesini ve ülkeyle finansal işlem yapmasını yasakladı.

Lyndon Johnson (1963 – 1969): Ambargoyu kuvvetlendirdi. Yiyecek maddelerinin ve ilaçların Küba’ya gönderilmesi Johnson zamanında başladı. Aynı zamanda CİA aracılığı ile karşı devrimci faaliyetler ve suikast planları bu dönemde başlatıldı.

Richard Nixon (1969 – 1974): Fidel’e karşı faaliyetleri arttırdı. Küba’nın nikel ticaretini engellemeye çalıştı.

Gerald Fold (1974 – 1979): İlk defa Amerikalı girişimcilerin Küba’ya seyahat etmesi bu dönemde karar altına alındı. Ambargonun yumuşatılmasını destekledi.

Jimmy Carter (1977 – 1981): Ambargoyu yumuşattı. Amerika’ya göç eden Kübalıların ülkelerini ziyaret etmesinin önü açıldı.

Ronald Reagan (1981 – 1989): Ambargoyu sertleştirdi. Seyahat yasağını yeniden uygulamaya soktu.

George Bush (1989 – 1993): Ambargoyu daha da sertleştiren Toricelli yasasını çıkarttı.

Bill Clinton (1993 – 2000): Toricelli yasasını uygulamaya koydu. Ek olarak, ABD Kongresi, Küba’ya ambargoyu iyice sıkılaştıran Helms-Burton yasasını kabul etti. Yasa, neredeyse tüm yabancı hükümetler ve insan hakları örgütleri tarafından kınandı.

George W. Bush (2000 – 2008): Castro karşıtı hareketlerin finansal desteğini arttırdı, ambargoyu kuvvetlendirdi, seyahat kısıtlaması getirdi ve Küba’ya yapılan yatırımları engelledi.

Barack Obama (2008 – 2016): Seyahat yasağını gevşetti ve yatırımların önündeki engelleri hafifletti. Küba ile diplomatik ilişkilere başladı. 2016 yılı Eylül ayında Temsilciler Meclisi’nde ambargoya devam kararı alındı. Obama bunu destekleyen konuşma yaptı.