Binali'den "atasözü"

Kanal İstanbul projesiyle 10 milyar dolarlık rant oluşturulacağı iddialarına Bakan Binali Yıldırım “Ranttan zarar gelmez, kamu yararına olduğu sürece” diye karşılık verdi.

Binali'den

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’ndaki görüşmelerinde, Kanal İstanbul projesiyle 10 milyar dolarlık rant oluşturulacağı iddialarına Bakan Binali Yıldırım cevap verdi ve “Ranttan zarar gelmez, kamu yararına olduğu sürece” dedi.

Kamulaştırma mevzuatında ‘su yolu’ ibaresinin olmaması nedeniyle kanunda bu yönde düzenleme yapıldı. Yasaya ”Su yolu; imar planı kararıyla yapay olarak oluşturulan ve deniz araçlarıyla ulaşımın sağlandığı su geçididir” şeklinde ekleme yapıldı. Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, mevzuattaki bir eksikliği giderdiklerini belirterek, “Bu çalışmalar kapsamında bu ibarenin İmar Kanunu’na dercedilmesiyle, suyollarının inşası için gerekli olan kamulaştırma ihtiyacını karşılamış olacağız” dedi.

10 milyar dolarlık rant

HDP İstanbul Milletvekili Garo Paylan, projenin yerinin belli olmaması ve sürekli spekülatif açıklamalar nedeniyle rant oluşturulduğuna dikkat çekti. “Yapacağınız yalnızca bir yol meselesi değil, bir yol açıldığı anda oraya inanılmaz rant iştahı devreye geçiyor” diyen Paylan, ilk 3. Havalimanı proje yeri açıklandığında Silivri’ye ‘gol atıldığını’ söyledi. Arazilerin değerinin 2 bin liradan 100 bin liraya çıktığını kaydeden Paylan, başka bir yere taşınınca da 20 bin liraya düştüğünü söyledi. Paylan, oluşacak rantla ilgili bakanlık müsteşarının ‘Girişini, çıkışını vereceğiz size, orada 10 milyar dolarlık bir rant yaratılacak’ dediğini aktardı.

Ranttan zarar gelmez

CHP İstanbul Milletvekili Gülay Yedekçi ise, AKP’nin yaptığı projelerde ilk önce rantın akla geldiğini belirterek, “Sizin yaptığınız bütün çalışmalarda bizim kafamızda ilk parlayan şey acaba bunlar buradan nasıl bir rant kazanır” diye konuştu. Bakan Yıldırım da, “Ranttan bir zarar gelmez, kamu yararına olduğu sürece” karşılığını verdi.

Yıldırım’ın bu cevabı üzerine Yedekçi, şunları söyledi: “Kamu yararına olursa ve kamuya giderse rant tabii ki gelmez ama bizim endişemiz şu: Milletin anasına küfreden müteahhide mi vereceksiniz, yoksa, İstiklal Caddesi’nde bomba patladığında ‘Ortanca hanımımla gittim, siz fakirsiniz, karanfil götürüyorsunuz, biz zenginiz, gül getiriyoruz; aslında, İstiklal’i de bayağıdır görmüyordum, öyle de bir gezeyim’ diyen müteahhide mi vereceksiniz? Rant hangisine gidecek endişesi var bizde.”