Binali Yıldırım'ın "Hollanda'da gemileri mi battı?"

Başbakan Binali Yıldırım'ın Hollanda'daki denizcilik şirketinin son yıllarda ağır zarar ettiği ve çalışanların şirketin geleceğinden endişe duyduğu ortaya çıktı.

Binali Yıldırım'ın

Başbakan Binali Yıldırım’ın Hollanda’da olduğu daha önce kamuoyuna yansıyan ‘aile şirketi’nin son yıllarda ağır zarar ettiği ve çalışanların şirketin geleceğinden endişe duyduğu ortaya çıktı.

Hollanda merkezli Het Parool gazetesinden aktarılan habere göre, Yıldırım ailesinin Hollanda’nın Almere kentinde kurulu Zealand Shipping adlı denizcililik şirketinin borcu 100 milyon euroya ulaştı.

Şirket zararda, çalışanlar endişeli

Habere göre, Yıldırımlar’ın Hollanda’daki o şirketlerinden Zealand Shipping, 2012 ve 2015 yılları arasında 8 milyon eurodan fazla zarar etti. 2014 yılı sonunda ise şirketin borçları 100 milyon euroyu geçiyordu.

Öte yandan şirketin CEO’su (Genel Müdür) Yusuf Efe’nin de, büyük kredilerde yaşanan anlaşmazlıklar sonrasında görevinden ayrıldığı öne sürülüyor. Het Parool’un ulaştığı Efe bu konuda konuşmak istemezken, Erkan Yıldırım ve Zealand şirketinin yeni CEO’su da soruları yanıtsız bırakıyor.

Binali Yıldırım 2014’te kente gelmişti

Ailenin Hollanda’daki diğer denizcilik şirketi Q-Shipping’in finans müdürü Jurry Hofland, “Birkaç kez Erkan Yıldırım’ın elini sıkma şansım oldu.” diyor. Hofland, zarar eden Zealand şirketinde Yıldırım’ın yanısıra bazı uluslararası yatırımcıların da hissedar olduğunu söylüyor.

Binali Yıldırım, dönemin Ulaştırma Bakanı iken 2014 yılında Almere kentine gelmişti.

Tanrıkulu önerge vermişti

30 Mart yerel seçimlerinde AKP İzmir Büyükşehir Belediye Başkan Adayı olan Binali Yıldırım’la ilgili CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu da Meclis’te soru önergesi vermişti. Önergede Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım’ın oğlu Erkan Yıldırım’ın 30 adet geminin sahibi olduğu, Yıldırım ailesinin doğrudan ya da dolaylı olarak kontrol ettiği 17 şirketin olduğu belirtilmişti.

Yıldırımlar’ın ‘denizcilik’ macerası

1994-2000 yılları arasında İstanbul Deniz Otobüsleri (İDO) Genel Müdürlüğü yapan Binali Yıldırım 2001’de AKP’den milletvekili seçildikten sonra, çocukları denizcilik işine girdi. İlk olarak ‘Derin Denizcilik’ şirketiyle mavi sulara açılan Yıldırımlar’ın, sermayesi 500 bin TL’ydi. Şirketin yöneticileri ise o dönem bakan olan Binali Yıldırım’ın oğlu Erkan ve kızı Büşra Yıldırım’dı. Ardından Yıldırım’ın büyük oğlu Bülent de ‘Bay Denizcilik’ isimli şirketle sektöre giriş yaptı. Aradan geçen 15 senede 3 çocuğun yönettiği şirket sayısı 17’ye çıktı, gemi sayısı ise 30’a ulaştı. Yıldırımlar, 2012’de ‘Bay Denizcilik’ şirketinin yüzde 50’sini Zealand Shipping isimli şirkete sattı.

zealand shipping ile ilgili görsel sonucu

Yıldırımlar’ın ortak oldukları 17 şirketin içerisinde en büyüklerinin Hollanda merkezli Q Shipping ve Zealand Shipping olduğu belirtiliyor. 21 gemi işleten Q Shipping, Türkiye ve Hollanda dışında Ukrayna’da da faaliyet gösteriyor. Zealand isimli şirket ise 2010 yılında hızlı bir yükseliş yakaladı. Genç gemi filosuyla dikkat çeken şirketin sahibi olduğu gemiler de devasa büyüklüklere sahip.

Yıldırımlar’ın 17 şirket ve uluslararası ortaklılarının mal varlıkları, dünya genelinde sahibi oldukları limanlar, taşıma yaptıkları mallar ve yönettikleri sermayenin milyar dolarları bulduğu tahmin ediliyor.