Binali Yıldırım'dan Diyarbakır'da açıklama: Çözüm mözüm yok

Başbakan Binali Yıldırım Diyarbakır'da açıklamalarda bulundu.

Binali Yıldırım'dan Diyarbakır'da açıklama: Çözüm mözüm yok

Başbakan Binali Yıldırım, Diyarbakır’da Cahit Sıtkı Tarancı Kültür ve Kongre Merkezi’nde, 23 ili kapsayan ‘Doğu ve Güneydoğu Yatırım Destek Hamlesi’ tanıtım programında konuştu. Siyasetten ekonomiye, Kürt sorunundan Diyarbakır’ın yeniden yapılandırılmasına kadar değerlendirmeler yapan Yıldırım, konuşmasının bir yerine “Müzakere ve çözüm sürecine” işaret ederek “Çözüm mözüm yok” dedi.

Yıldırım’ın konuşmasından satır başları şu şekilde:

“Diyarbakır Havalimanı ile birlikte bu şehre eserler kazandırmak için, o gün 600 milyon değerinde 116 eserin açılışını gerçekleştirdik. Bugün de yeni eserler için huzurlarınızdayız. 2005’te Cumhurbaşkanımız burada bir konuşma yaparak yeni bir sayfa açmıştı. Ancak şer odakları ellerinden geleni yaptı. Bizim memleket sevdamız bitmedi.”

“Barışı zehirleyen, kardeş kanı dökmek isteyenler bizi memleket sevdamızdan vazgeçiremez. Vatandaşlarımızın hukukunu korumaya devam edeceğiz. Her türlü ayrımcılık, ırkçılık gündemimizde olmayacak. Biz biriz beraberiz birlikte Türkiye’yiz. Ülkemizin kaynaklarını adaletle hakkaniyetle paylaşmak için buradayız. Yeniden şaha kalkmak için buradayız, bir ve beraberiz. Yatırım üretim iş ve emek için buradayız. Refah huzur adalet barış demokrasi hukuk için buradayız. Yakın zamanda devlet ve vatandaşlar arasında kendini gizleyen bir şebeke vardı, karanlık bir el vardı, 15 Temmuz gecesi sizin dirayetinizle kırıldı.”

“15 Temmuz’da Diyarbakır’ın verdiği destek için sizlere teşekkür ediyorum. Diyarbakır tercihini Türkiye’nin geleceğinden yana yaptı. O gün sizler Türkiye’nin onurunu şerefini sizler FETÖ terör örgütüne çiğnetmediniz.”

Binlerce kilometre uzaktan gelenler Suriye’de ne arıyor?

“Bütün terör örgütlerini yok edeceğiz. Milletimizle aramızdan süpürüp atacağız. Vatanımızın bütünlüğünü parçalamak isteyenler asla çözümün bir parçası değil, olamazlar. Çözüm vatandaştır, çözüm sizsiniz, siz ve biz birlikte Türkiye’yiz. Can alanlar, pusu kuranlar çözüme karşıdır. PKK’nın eline silah verenlerle DEAŞ’in eline silah verenler aynı adamlardır. Kendimiz için ne istiyorsak, komşumuz için de onu istiyoruz. Fırat Kalkanı, kendimiz kadar Suriye’nin toprak bütünlüğü için önemli. Türklerin orada ne işi var gibi laflar duyuyoruz. 911 kilometre Türkiye’nin Suriye’nin hududu var. Binlerce kilometre uzaktan gelenlerin Suriye’de ne işi var? Siz DEAŞ, PYD, YPG unsurları bir olacaksınız. Topraklarımıza füze atacaksınız, Antep’te 29 çocuk 54 vatandaşımızı katledeceksiniz, biz de böyle tepki vermeyeceğiz öyle mi? Fırat Kalkanı ile oradayız çünkü sınırlarımızı korumak Suriye’nin toprak bütünlüğüne sahip çıkmak için oradayız. Ne zaman DEAŞ, YPG, PYD ülkemize zarar vermeyecek hale gelirse, geri döneriz.”

Kuzey Irak’ta Saddam’ın zulmünden kaçan Kürt kardeşlerimize kucak açan Türkiye olmuştur

“Suriye’nin kuzeyinde yapay devlet kurulmasına izin verilmeyecek. Bizim Suriye’de verdiğimiz mücadele teröristlerle verdiğimiz mücadeledir. Kuzey Irak’ta Saddam’ın zulmünden kaçan Kürt kardeşlerimize kucak açan Türkiye olmuştur. Hatırlayın Kobane’de Kürt kardeşlerimize kucak açan yine Türk milleti olmuştur. Türk milleti zorda darda olanlara hep yardım etmiş, kucak açmıştır.”

Çözüm mözüm yok

“PKK terör örgütü değil öyle mi? Kim yaptı, kim şehit ediyor gençleri? Operasyonlar Türkiye’nin her karış toprağında gece gündüz yaz kış gideceğiz seyahat edeceği güvenlik şartları oluşuncaya kadar devam edecek.

HDP, PKK terör örgütünü terör örgütü olarak kabul etmiyoruz diyor. Almanya’dan konuşacağına gel Tanışık, Dürümlü köyünde konuş, diri diri yaktığınız 5 vatandaşımızın akrabalarının yanında konuşun, uzaktan konuşmayın.

Çözüm mözüm yok, terör örgütü ile çözüm olmaz. Çözüm millette. Sur’da 2017 sonunda evi, işyeri zarar gören vatandaşların mağduriyeti bitecek. 1 ay sonra Cizre’de 2 bin 500 konutun inşaatları yükselecek. 2 ay içinde Yüksekova’da 1.500 konut başlayacak. Gazi ve Melik Ahmet Caddeleri’ndeki bütün dükkanlar yenilenecek.”

7 bölge için 10 milyar liralık yatırım, Sur’da toplu konut yok

“Terörden zarar gören 7 bölge için 10 milyar liralık yatırım yapıyoruz. Sadece Sur için 1.7 milyarlık yatırım yapıyoruz.

Sur için toplu konut tarzı çok katlı binalar asla yapılmayacak. Sur’un tarihi dokusunu gözümüz gibi koruyacağız.

Terörden zarar gören şehir ve ilçelerimizi yeniliyoruz. Sur, İdil, Cizre, Hakkari Yüksekova, Mardin Nusaybin ilçelerini konut, hastane, ibadethane, sosyal tesisleriyle tekrar ayağa kaldıracağız. Sur’u diğer yerlerdeki gibi tarihi dokuya sahip çıkarak inşa edeceğiz. Hz. Süleyman Cami etrafını restore ediyoruz. Toplam 7 bölgede, 36 bin küsür konut yaparak, hak sahiplerine teslim edeceğiz. Konut sahipleri bu sürede kirada olacak. Kiralarını da biz ödeyeceğiz. Bu şehir ve ilçelerin imarları için Diyarbakır’a 1.9 milyar lira, Şırnak’a 3,5 milyar lira, Hakkari’ye 2,5 milyar lira, Mardin’e 1.8 milyar lira kaynak ayırdık. Toplam 10 katrilyon lira para harcayacağız.

Vatandaşlarımızın zararlarını ödüyoruz, eşya kayıplarına karşı 255 milyon liralık ödeme yapacağız. Batman’da 15 bin, Diyarbakır’da 33 bin, Malatya’da 25 bin seyirci kapasiteli toplam 3 tane stadyum yapıyoruz. Bunlar için 214 milyon lira harcanıyor. Doğu ve Güneydoğu Anadolu’da toplam 23 ilde toplam konut sayısı 67 bin olacak. Ayrıca 15 hastane yapıyoruz. Toplam yatak kapasitesi 1640 olacak. 51 yeni karakol yapılacak. 690 milyon bunlar için bütçe görüyoruz.

2016-2017 yıllarında kullanılmak üzere 202 milyon liralık bütçe ayırdık. Çocuklara 6 bin aileye verdiğimiz yardım kapsamını 10 bine çıkarıyoruz. Aile destek merkezi yapıyoruz. Personel sayımızı da artırıyoruz. Amacımız vatandaşlarımıza kaliteli yeterli hizmeti getirmek. 500 yeni aile destek görevlisi ataması yapacağız. Kadınlarımıza yönelik 186 adet meslek edinme merkezi açıyoruz. Bunlar için 125 milyon liralık yatırım yapıyoruz. Sosyal hizmetler için 393 milyon liralık bütçe öngörüyoruz. Benim hoşuma giden kelime yatırımdır.”

40 bin istihdam 80 fabrika

“Bu 23 ilimizde cazibe merkezleri oluşturuyoruz. Cazibe merkezlerimizi 5 ana kümeye ayırdık. Örneğin; Ardahan Kars Ağrı, Iğdır, Kars merkezli oluyor. Bu yatırımcılarımıza neler getiriyoruz? Yatırım yerini bedava veriyoruz. Herkese yapacağı işe göre yer verdiğimiz gibi, ihtiyacı olan fabrikayı da devlet yapıp teslim edecek. Sabit yatırım için para harcamayacak. Her yıl bu 23 il içinde 8 ilde herbirinde 10 tane fabrika kuracağız. Bu da senede 80 fabrika demektir. 200 ila 800 kişi civarında bir istihdam olacak. Bu da ortalama 40 bin istihdam anlamına geliyor. Buranın en büyük sorunu işsizlik. Buraya yatırım yapmak isteyen yok mu var. Terör var diyorlar. Adam malından canından korkuyor gelmiyor. Öncelikli işimiz terörü ortadan kaldırmak. Bu projeler diğer türlü gecikir.

Makina için sıfır faizli kredi veriyoruz. Al makinayı da kardeşim diyerek faiz yok parayı veriyoruz. Teminat desteğini de kredi garanti fonundan karşılayacağız. Yeter ki yatırımcı gelsin üretim yapsın iş versin aş versin bölge de Türkiye de zenginlesin hedefimiz bu. Bu destekler 2027 yılına kadar (işletme kredisi desteği) 10 yıl devam edecek. 1 yıl ödemesiz, 4 yıl vadeli, 5 yıl 5 yıl şeklinde olacak. Doğu ve Güneydoğu Anadolu’ya üretim tesislerini taşımak isteyenlere de destek veriyoruz. Çağrı merkezleri için de 20 ila 25 bin civarında istihdam yaratılacak ve gençlerimiz çok güzel ortamlarda iş bulacaklar. Anahtar teslim binalar yapılacak.

Gençler bu terör örgütü size dağı, ölümü vadediyor. 2015 yılına göre dağa çıkan genç sayısında 10 kat azalma oldu, sıfıra inecek sıfıra. Şimdi onun telaşını yaşıyorlar. Bu ülkenin gençlerini size yedirmeyeceğiz.”

27 adet güvenlik alanı yapılacak

“Tarım işletmeciliği ile elde edilen ürün daha fazla olacak. Tarım ve hayvancılık faaliyetlerinin gelişmesi için 3.7 milyar liralık bir yatırım yapacağız. Bölgeye yıllık 380 milyon lira tarım ve hayvancılık desteği vereceğiz. Ulaştırma, enerji ve altyapı yatırımlarına da hız vereceğiz. 6 bin 900 km’lik yeni elektrik üretim hattı, 2.700 km’lik doğalgaz yatırım hattı yapacağız. Bunlar için 3.1 milyar liralık yatırım yapmış olacağız. Doğalgaz aramaları için 900 milyon bütçe ayırdık. Terörle hasar gören elektrik tesisleri için harcama yağacağız. 9 km’lik 27 adet güvenlik alanı yapacağız. 300 km yolu yeniliyoruz. 1763 km’lik yol, 2 tane köprü  ve tünel yapacağız. Karayolları için 8.5 milyar lira harcayacağız. GAP için 475 km, DAP için 400 km’lik demiryolu yapıyoruz. Bunların tutarı 11 milyar lira. Cep telefonunun kapsama alanlarını genişletiyoruz. 400 milyon liralık bütçe ayırdık. 1 milyon hektarlık sulanabilir alanın yüzde 20’sini sulamaya açtık, yüzde 80’i için 5 katrilyon bütçe ayırdık. 4 yıl iki konu önemli. Faruk Bey, Veysel Bey beraber çalışacaksınız. Sulanabilir tarım arazilerini artıracağız. Silvan Barajı’nı yapacağız. Sulanabilir alanın yüzde 55 için 5.5 milyar liralık yatırım yapacağız. Doğu ve Güneydoğu Anadolu’nun topraklarını suyla buluşturacağız. Bolluk ve bereket fışkıracak. Bu sulamayla 3.7 milyarlık tarım gelirlerinde artış olacak. Yılda 10 milyar yatırım yapıyoruz. Bir yılda 4 milyarı geri geliyor. 2,5 yılda kendini amorti ediyor. 7.3 hektometreküplük baraj için 3 milyon liralık para harcayacağız. İçme suyu yatırımlarımızı da tamamlıyoruz. 260 milyon metreküplük su temini var. 781 kilometre dağıtım, su dağıtım hattı döşeyeceğiz. Günlük 450 metreküplük suyu arıtacak tesisler yapacağız. Toplam bedeli 700 milyon liradır. Tüm altyapı, enerji, sulama, ulaştırma için 27 milyar lira harcayacağız.”