Binali Yıldırım'dan 'Başika' iması: Zamanı gelince...

Başbakan Binali Yıldırım, Irak ile yaşanan Başika krizine ilişkin açıklamalarda bulundu.

Binali Yıldırım'dan 'Başika' iması: Zamanı gelince...

Başbakan Binali Yıldırım, Irak ile yaşanan Başika krizine ilişkin açıklamalarda bulundu. Yıldırım, Irak Başbakanı Haydar El İbadi’nin “Türk askeri orada (Başika’da) piknik yaptığını sanmasın” sözlerine “Asker piknik yapmaz görev yapar” diyerek tepki gösterdi.

Yıldırım, Irak Hükümeti’nin Türk askerine yönelik tepkilerinin belli bir nedeni olduğunu ima ederek, “Irak bu açıklamaları neden yapıyor? Bunun nedenini müsaade edin de zamanı gelince söyleriz.” diye konuştu.

Yıldırım’ın açıklamalarından satırbaşları şöyle:

Irak ile ‘Başika’ krizi

“Asker piknik yapmaz görev yapar. 60 küsür ülkeden orada mücadele edenler var. Irak ile fiziki bağı olmayan bir çok ülkenin askeri var. Bu mücadeleyi insanlık adına sürdürüyor. Dolayısıyla Bağdat’ın bu ve buna benzer açıklamalarını fevkalade tehlikeli ve kışkırtıcı buluyorum.

Bugün gitmiş değil bizim askerimiz oraya. Uzun zamandan beridir oradadır. Orada da çok anlamlı çalışmalar yapıyor. Bizim Irak’ın toprağıyla, toprak bütünlüğüyle, hasmane düşmanca bir tutumumuz yok. Bölgenin huzur bulması için sorumluluk taşıyoruz. Bağdat hükümeti buna takılacağına, yıllardır bağrında beslediği ve Türkiye’nin canını yakan terör örgütüne karşı yapacağı bir şey varsa önce onu yapsın sonra konuşsun.

Ayaküstü bu tartışmalara girmeye gerek yok. Biz Irak’ta neyin var, neyin yok olduğunu biliyoruz. Onun için bu lafların kıymeti harbiyesi yok. Irak bu açıklamaları neden yapıyor? Bunun nedenini müsaade edin de zamanı gelince söyleriz.”

Tam gün eğitim

“Tepkiler iyi, öğrenciler biraz mutsuz. Ama normal, biz de öğrenciyken okul olmadığı zaman daha mutlu olurduk. Ama onların daha iyi yetişmesi için tam gün olması gerekiyor. Bunu şöyle anlamak lazım, sıkıştırılmış olarak yarım güne sıkıştırmak değil, çeşitli spor ve kültürel faaliyetle öğrencilerin okulda zaman geçirmeleri… Hem daha donanımlı hale gelmeleri için, mesela anne baba çalışıyor, çocuk sabah gidiyor öğlen geliyor, sorun… Anne baba evde yokken onların da okulda zaman geçiriyor olması ailesi için de..

Şimdi tam güne ne zaman geçeceğiz biz 2019’un sonuna kadar. Önümüzde üç sene var. Bu üç sene içerisinde, buralarda gereken yeni derslikleri yapmak suretiyle böylece tam gün eğitim sürecini tamamlamış olacağız, başlatmış olacağız.

Öğretmen adaylarına ‘reis’ sorusu

“Böyle şeyler konuşulur gelir geçer. Belki binde bir böyle şeyler söylenebilir ama bunların hakikati olup olmadığı konusunda şüpheler mevcuttur yapılan imtihanlarda hassasiyetimiz iki noktada toplanıyor. Bir tanesi FETO terör örgütü, ikincisi bölücü terör örgütü. Onun dışında vatanına milletine sadık bayrağını yurdunu seven bütün öğretmenlerimiz için kapılar sonuna kadar açıktır.”