Binali Yıldırım ABD’ye Gülen için “yalvardı”

Başbakan Binali Yıldırım ABD’de yayın yapan Wall Street Journal’a verdiği röportajda ABD’nin tutumundan “üzgün” olduklarını ifade etti.

Binali Yıldırım ABD’ye Gülen için “yalvardı”

Türkiye ile ABD arasında Fethullah Gülen’in iadesi ile ilgili karşılıklı açıklamalar devam ederken, Başbakan Binali Yıldırım basına açıklamalarda bulundu. Wall Street Journal (WSJ)’a verdiği röportajda ABD’nin tutumunu “anlayamadıklarını” belirten Yıldırım, “üzüntülüyüz” açıklamasında bulundu.

İade taleplerine karşılık kanıt istenmesine “içerlediklerini”  belirten Yıldırım, “Deliller apaçık. Bu terör grubunun bize ve Türk halkına yönelik hain saldırıların sorumlusu olduğunu biliyoruz” diye konuştu.

Yıldırım, sözlerini şöyle sürdürdü:

“ABD sürekli bizden belge istiyor. 265 kişi öldürüldüğünde, uçaklar tarafından bombalandığında ve tanklarla üzerlerinden geçildiğinde ne tür belgeye ihtiyacınız olacak? Deliller açık. Darbenin şüphelilerinin emri bu kişiden (Fethullah Gülen) aldığına yönelik ifadelerine sahibiz.”

Başbakan Yıldırım, ayrıca, “ABD’nin bu konuyu ele alış biçiminden üzüntülüyüz. ABD’nin bu kişiyi neden bu haliyle teslim edemeyeceğini açıkçası anlayamıyoruz.” ifadelerini kullandı.

Binali Yıldırım neden ABD basınında?

Binali Yıldırım WSJ’a verdiği röportaj ile ABD kamuoyunda denge kurmaya çalışırken, Fethullah Gülen de bugün New York Times’da bir başyazı yazmıştı. Gülen yazısında kendisinin “Türkiye’de adil yargılanamaycağını” ifade ederken, açıkça ABD’nin Türkiye’ye müdahale etmesi gerektiğini belirtti. Binali Yıldırım’ın ABD’de de destek aradığı gözlemlenirken, darbe girişiminin ardından AKP yetkilileri ABD’yi “dostları” ilan etmişti.