BBC: AB ile anlaşmanın geleceği Davutoğlu’nun gidişiyle tehlikeye girebilir

"Davutoğlu’nun başta başkanlık sistemi olmak üzere birçok diğer siyasi başlıkta Erdoğan’la yaşadığı anlaşmazlık son aylarda daha görünür hale geldi.” diyen BBC, AKP içerisinde yaşanan sürecin Türkiye’de nasıl bir atmosferde gerçekleştiğine dikkat çekiyor.

BBC: AB ile anlaşmanın geleceği Davutoğlu’nun gidişiyle tehlikeye girebilir

“2014’te Cumhurbaşkanlığının ardından Erdoğan tarafından Başbakanlığa seçilen Davutoğlu’nun başta başkanlık sistemi olmak üzere birçok diğer siyasi başlıkta Erdoğan’la yaşadığı anlaşmazlık son aylarda daha görünür hale geldi.” diyen BBC, AKP içerisinde yaşanan sürecin Türkiye’de nasıl bir atmosferde gerçekleştiğine dikkat çekiyor.

BBC’nin haberinde “Son gelişmeler Türkiye’de istikrarsızlığın yükseldiği, PKK ile yaşanan çatışmalar ve IŞİD’in saldırıları ile birlikte sığınmacı ve mülteci akışının arttığı bir dönemde yaşanıyor.” yorumuna yer veriliyor.

Türkiye’nin Davutoğlu tarafından AB ile mülteci akışının durdurulması karşılığında üyelik ve mali yardım müzakerelerinin ortasında olduğu vurgulanan haberde  “Davutoğlu’nun sonuçlandırmaya yakın olduğu ve Erdoğan’dan yok denecek kadar az katkıyla varılan anlaşmanın geleceği Davutoğlu’nun gidişiyle tehlikeye girebilir.” ifadeleri dikkat çekiyor.

“Erdoğan’ın hesabını yanlış yaptığı görüldü”

“11 yıllık Başkanlığı’nın ardından kaldırmaya çalıştığı parlamenter sistemde Cumhurbaşkanı seçilen aşırı hırslı Erdoğan, başkanlık sisteminin ülke idaresinde çok daha faydalı olacağını söylese de kendi iktidarını çok büyük oranda arttıracak.” yorumuna yer verilen haberde Davutoğlu’na ilişkin de ilginç saptamalar bulunuyor.

BBC “Kolayca yönlendirebileceğini düşündüğü eski dışişleri bakanı ve kitabi akademisyen Ahmet Davutoğlu’nu Başbakan seçen Erdoğan’ın hesabını yanlış yaptığı görüldü.” değerlendirmesini yaparken “Başkanlık sistemi konusundaki değişken kamuoyu desteği ile birlikte sistemin değişmesi halinde oyun dışı kalacağını gören ve Erdoğan’la anlaşmazlık yaşadığı siyasi başlıklar artan Davutoğlu, ihtilaflı konuma geldi.” ifadelerine yer veriyor.

BBC’nin değerlendirmesinde “Davutoğlu’nun ”itaatsizliği” AKP içerisinde Erdoğan’ın saldığı korkuyla birlikte fazla görünür olmasa da ipuçları zaman içerisinde ortaya çıktı.” tespiti de yer alıyor.