'Başkanlık pazarlığı'nda yeni gelişme

AKP'nin hazırladığı anayasa taslak metni resmen MHP'ye iletildi.

'Başkanlık pazarlığı'nda yeni gelişme

AKP’nin hazırladığı anayasa taslak metninin resmen MHP’ye iletildiği, 2 partinin bu kapsamda ortak komisyon kuracağı öğrenildi.

Darbe girişiminin ardından MHP tarafından ısıtılarak tekrar gündeme sokulan Anayasa değişikliği ve başkanlık sistemi düzenlemesi için ‘kritik’ bir hafta başlıyor. AKP tarafından hazırlanan yeni anayasa taslağı MHP’ye iletilirken, taslak üzerine yapılacak müzakereler sonrasında nihai kararı, süreci başlatan liderler verecek.

Anayasa değişikliğiyle ilgili süreç, AKP Genel Başkanı ve Başbakan Binali Yıldırım ile MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli arasındaki görüşmeden sonra hızlanmıştı. Görüşme sonrasında MHP Lideri, ilk değerlendirmesini sosyal medyadan yapmıştı. Bahçeli, ”Henüz somut bir siyasi mutabakat sağlanmamış olsa da önümüzdeki sürecin Türkiye’deki fiili dayatmayı çözeceği ümidindeyim” demişti. İki partinin 2 ya da 3’er üye vermesiyle bir komisyon oluşturulacak. Taslak üzerinde çalışma yapılacak. Komisyonun çalışması tamamlandığında iki lider yeniden bir araya gelecek.

Taslak metni ortaya çıktı 
AKP’nin MHP’ye sunduğu anayasa değişikliği taslak metni 15 maddeden oluştuğu öğrenildi.
ANKA’dan Besti Karalar‘ın haberine göre; tam başkanlık olarak sunulan ‘Türk Modeli’ başkanlık sisteminin ayrıntıları şöyle:

“Devletin başı Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanıdır. Cumhurbaşkanı ve milletvekili seçimleri 5 yılda bir yapılır. Bakanlar Kurulunu Cumhurbaşkanı atar. Oluşacak bakanlar kurulunun dörtte üçü dışarıdan atanır. Bakanlar Kurulunu Cumhurbaşkanı ve Cumhurbaşkanı yardımcısı yönetir.”

‘Tam Başkanlık Türk modeli’

-Türkiye Cumhuriyeti’nin başı, Türkiye Cumhurbaşkanıdır.

-Türkiye Cumhuriyeti Bakanlar Kurulu’nun başı Türkiye Cumhurbaşkanıdır.

-Bakanlar Kurulu’na Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı ve Cumhurbaşkanı Yardımcısı        başkanlık eder.

-Cumhurbaşkanı ve milletvekilleri seçimleri 5 yılda bir yapılır.

-Bakanlar Kurulunu Cumhurbaşkanı atar.

-Bakanlar Kurulu’nun dörtte üçünü ünü Cumhurbaşkanı dışarıdan, geri kalanını ise seçilmiş milletvekilleri arasından atar.”

Edilen bilgilere göre taslakta bakanlık sayısının azaltılması söz konusu. Anayasa değişikliği, paketin referanduma gitmesi halinde 2019’da ise uygulamaya geçecek.