Başkanlık için "STK"lar çalışmaya başladı

"Yeni anayasa" çalışmaları hızlandırılırken Erdoğan'ın sivil toplum örgütleriyle, başkanlık sisteminin "halka anlatılması" için yürüteceği çalışma, 250'ye yakın AKP'nin kontrolündeki gerici örgütlenme, Türkiye Anayasa Platformu'nu kurulmasıyla başladı.

Başkanlık için

“Yeni anayasa” çalışmaları hızlandırılırken Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın da sivil toplum örgütleriyle, başkanlık sisteminin “halka anlatılması” için çalışma yürüteceği söyleniyor.

Meclis çatısı altında Uzlaşma Komisyonu’nda bir çalışma yürütülürken, Cumhurbaşkanlığı da işin uzmanları ve sosyal taraflarla ilgili kuruluşları bir masa etrafında toplayıp paralel bir çalışma yürütüleceği ifade edilirken Erdoğan’ın ‘Arama Konferansı’ dediği çalışmalarda “işin uzmanları” ve “sosyal taraflar” ile “sivil toplum kuruluşları” ve “düşünce kuruluşları”nın temsilcileri masada olacağı açıklandı.

“Yeni anayasa” için “sivil harekât” başlamış

Yandaş medya organlarını saran “yeni anayasa” ateşi ile servis edilen haberler Türkiye’nin “yeni anayasa” tartışmalarına boğulacağını gösteriyor.

Sabah gazetesinin haberine göre, “Türkiye’nin önde gelen sivil toplum kuruluşları” olduğunu iddia ettiği Memur-Sen, ASKON, Birlik Vakfı, Ensar Vakfı, Hak-İş, İHH İnsani Yardım Vakfı, İlim Yayma Cemiyeti, MÜSİAD, ÖNDER, Türkiye Gönüllü Teşekküller Vakfı, TÜMSİAD ve TÜRGEV’in de aralarında bulunduğu 250’ye yakın AKP’nin kontrolündeki gerici örgütlenme, ‘Yeni Anayasa İçin Hep Birlikte’ sloganıyla, Türkiye Anayasa Platformu’nu kurdu.

Platformun çalışmalarına 28 Ocak’ta başlayacağı söyleniyor. İlk toplantıya Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın da katılacağı ifade ediliyor.

“Uzlaşamama nedeniyle yeni anayasa rafa kalkıyordu, bu riski gördüğümüz için platformu kurduk”

Platform üyelerinden Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, Türkiye Anayasa Platformu’na ilişkin olarak Sabah gazetesine verdiği röportajda, Türkiye’nin 30 yılı aşkın süredir vesayet anayasasıyla yönetildiğini iddia ederek, “Siyasetin uzlaşamaması nedeniyle yeni anayasa talebi rafa kaldırılıyordu. Sivil toplum olarak burada biz bu riski görerek, sivil toplumun kararlılığını ifade etmek ve 82 Anayasası’na itirazımızı dillendirerek Türkiye’ni yeni anayasa ihtiyacına en ciddi ve kapsamlı desteği vermek için bunu toplumsal anlamda tetiklemek için bir araya geldik. Şu an 250’ye yaklaşmış durumda destek veren kuruluş sayısı ve her geçen dakika artıyor. Bölgesel toplantılar, 7 bölgede toplantı gibi, siyasi partilerle bir araya gelme gibi çeşitli seçenekleri şu anda tartışıyoruz.” dedi.

Platformun sloganının ‘Yeni Anayasa İçin Hep Birlikte’ olduğunu belirten Yalçın, “Şunun Anayasası’, ‘Bunun Anayasası’ gibi bir anayasa kısıtlamasından Türkiye kurtulmalı. Hepimizin anayasası için, ‘Yeni Anayasa İçin Hep Birlikte’ diyoruz. Herkesin katkısını sunabileceği, anayasa konusunda öneri getirenlerin önerilerinin tartışılabileceği ve ortak uzlaşının olacağı bir zemini hedefliyoruz” diye konuştu.