"Başkanlık anayasasına hayır!" deklarasyonu yayınlandı

AKP'nin yeni anayasa girişimlerine karşı 17 imzacı tarafından "Başkanlık anayasasına hayır!" başlığıyla bir deklarasyon yayınlandı.

AKP’nin yeni anayasa girişimlerine karşı aralarında sendikacılar, gazeteciler, akademisyenler, demokratik kitle örgütü temsilcileri ve siyasetçilerin de bulunduğu ilk imzacılar tarafından “Başkanlık anayasasına hayır!” başlığıyla bir deklarasyon yayınlandı.

Deklarasyonda Birleşik Metal İş Sendikası Genel Başkanı Adnan Serdaroğlu, Pir Sultan Abdal Kültür Derneği (PSAKD) MYK üyesi Aytaç Ural, Odatv Haber Müdürü gazeteci-yazar Barış Terkoğlu, Bilim ve Gelecek Dergisi Genel Yayın Yönetmeni yazar Ender Helvacıoğlu, akademisyen-yazar Fatih Yaşlı, Birleşik Kamu İş Genel Başkanı Hasan Kütük, Eski Tunceli Milletvekili yazar Hüseyin Aygün, akademisyen İzge Günal, ABC Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni gazeteci-yazar Merdan Yanardağ, Sosyal-İş Genel Başkanı Metin Ebetürk, Yargıçlar ve Savcılar Birliği (YARSAV) Başkanı Murat Arslan, Pir Sultan Abdal 2 Temmuz Kültür ve Eğitim Vakfı Başkanı Murtaza Demir, İlerici Kadınlar Derneği (İKD) Genel Başkanı Nuray Yenil, akademisyen Semiha Günal, gazeteci-yazar Şükran Soner, Türkiye Komünist Hareketi (TKH) Genel Başkanı Umut Kuruç ve Gazete Manifesto Genel Yayın Yönetmeni Yavuz Karamahmutoğlu ilk imzacılar olarak yer aldı.

“AKP eliyle kurulmak istenen rejim ‘sivil anayasa’ güzellemesiyle onaylatılmaya, başkanlık sistemi kabul ettirilmeye çalışılıyor” denilen deklarasyonda “Dayatılan yeni anayasa gericiliğin, işbirlikçiliğin ve emek düşmanlığının tescillenmesi ve diktatörlükten başka anlam ifade etmeyen başkanlık sisteminin onaylanması anlamına gelmektedir” ifadeleri kullanıldı.

Deklarasyonda “Ülkemiz halklarına daha fazla sömürü, karanlık, eşitsizlik, adaletsizlik ve baskıdan başka bir şey getirmeyecek olan, AKP rejiminin ve diktatörlüğün onaylanması anlamına gelen ‘başkanlık anayasasına’ karşı çıkıyor ve halklarımızı bu dayatmaya karşı mücadele etmeye çağırıyoruz” denildi.

Deklarasyon metni şu şekilde:

Başkanlık anayasasına hayır!

Ülkemize yeni bir anayasa dayatılıyor. AKP eliyle kurulmak istenen rejim “sivil anayasa” güzellemesiyle onaylatılmaya, başkanlık sistemi kabul ettirilmeye çalışılıyor.

Kurulmak istenen rejimin kökleri 12 Eylül askeri darbesine kadar uzanmaktadır. Aradan geçen zamanda 1923 yılında kurulan cumhuriyet yıkılmış, laiklik ortadan kaldırılmış, sosyal devlet piyasacı uygulamalarla tasfiye edilmiş, hukuksuzluk egemen kılınmıştır. Dayatılan yeni anayasa gericiliğin, işbirlikçiliğin ve emek düşmanlığının tescillenmesi ve diktatörlükten başka anlam ifade etmeyen başkanlık sisteminin onaylanması anlamına gelmektedir.

Biz aşağıda imzası bulunanlar ülkemiz halklarına daha fazla sömürü, karanlık, eşitsizlik, adaletsizlik ve baskıdan başka bir şey getirmeyecek olan, AKP rejiminin ve diktatörlüğün onaylanması anlamına gelen “başkanlık anayasasına” karşı çıkıyor ve halklarımızı bu dayatmaya karşı mücadele etmeye çağırıyoruz.

Adnan Serdaroğlu – Birleşik Metal İş Sendikası Genel Başkanı

Aytaç Ural – Pir Sultan Abdal Kültür Derneği (PSAKD) MYK üyesi

Barış Terkoğlu – Gazeteci/Yazar, Odatv Haber Müdürü

Ender Helvacıoğlu – Yazar, Bilim ve Gelecek Dergisi Genel Yayın Yönetmeni

Fatih Yaşlı – Yazar, Akademisyen

Hasan Kütük – Birleşik Kamu İş Genel Başkanı

Hüseyin Aygün – Yazar, Eski Tunceli Milletvekili

İzge Günal – Akademisyen

Merdan Yanardağ – Gazeteci/Yazar, ABC Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni

Metin Ebetürk – Sosyal-İş Genel Başkanı

Murat Arslan – Yargıçlar ve Savcılar Birliği (YARSAV) Başkanı

Murtaza Demir – Pir Sultan Abdal 2 Temmuz Kültür ve Eğitim Vakfı Başkanı

Nuray Yenil – İlerici Kadınlar Derneği (İKD) Genel Başkanı

Semiha Günal – Akademisyen

Şükran Soner – Gazeteci/Yazar

Umut Kuruç – Türkiye Komünist Hareketi (TKH) Genel Başkanı

Yavuz Karamahmutoğlu – Gazete Manifesto Genel Yayın Yönetmeni