BAŞİKA | Binali Yıldırım: Peşmerge bizden yardım istedi, biz de verdik

Irak'ta Başika'ya operasyon başladığı öğrenildi.

BAŞİKA | Binali Yıldırım: Peşmerge bizden yardım istedi, biz de verdik

Güncelleme 17:30

Gün içerisinde Başika’nın Peşmerge tarafından alınmasının hemen sonrasında, operasyona Türk topçusunun da katıldığı bilgisi basında yer almaya başladı. Irak basını ve El-Cezire’de yer alan haberler ile ilgili Başbakan Binali Yıldırım, Başika’daki Türk topçusunun Peşmerge’ye obüslerle atış desteği verdiği söyledi. Yıldırım, “Peşmerge, DAEŞ’e karşı bizden destek istedi, biz de verdik” dedi.

Hatırlanacağı üzere Musul operasyonu başladığı günlerde Yıldırım Türk savaş uçaklarının operasyona katıldığını ifade etmiş, sabah saatlerinde yaptığı bu açıklamayı öğleden sonra yaptığı başka bir açıklama ile yalanlamıştı. Bu yüzden Başbakan Binali Yıldırım’ın Musul ile ilgili yaptığı açıklamalar genel olarak pek güven vermiyor.

Güncelleme 15:00

Reuters Haber Ajansı, Peşmerge’nin Başika’daki kontrolü sağladığı ve bölgeyi IŞİD’den temizlediğini duyurdu. ABD’li bir yetkilinin aktardıklarına dayandırılan haberde, KDP lideri Mesut Barzani’nin ABD Savunma Bakanı Ash Carter’ı bölgedeki IŞİD varlığını temizledikleri ve tam kontrolü sağladıkları konusunda bilgilendirdiği belirtildi.

Peşmerge yetkilileri Başika’ya girdiklerini duyururken gazetecilerin bölgeye girmesine izin verilmiyor.

09:00

Rûdaw’ın haberine göre Peşmerge Güçleri, 17 Ekim’de başlayan Musul operasyonu kapsamında bu sabah saat 06:30 sıralarında Başika Cephesi’nden saldırıya geçti.

Musul operasyonunun ikinci aşaması olan Başika harekatı bugün sabah 06.45 sıralarında Peşmerge Güçleri tarafından başlatıldı.

Operasyon Peşmerge Güçleri’nin zırhlı araçlarında Başika’ya doğru ilerlemesiyle başladı.

Operasyonun ilk aşamasında IŞİD’in elinde bulunan köylere top atışı yapıldığı ve top atışlarının ardından Peşmerge Güçleri’nin bölgeye hareket ettiği belirtiliyor.

Peşmerge Güçleri’nin operasyon kapsamında Tırbzavyan ile Fazılye köylerinde kontrolü sağladığı ve Tis Harab’a köyüne yöneldiği belirtildi.