Barzani'nin sınır kapıları Bağdat'a bağlanıyor

Irak Parlamentosu, Kuzey Irak'taki Barzani yönetiminin kontrolünde bulunan sınır kapılarını merkezi hükümete bağlamaya hazırlanıyor.

Barzani'nin sınır kapıları Bağdat'a bağlanıyor

Irak Parlamentosu, Kuzey Irak’taki Barzani yönetiminin kontrolünde bulunan sınır kapılarını merkezi hükümete bağlamaya hazırlanıyor. Barzani yönetiminin tepkisini çeken yasa tasarısı bugün görüşülecek.

Tasarı, Türkiye’nin en önemli sınır kapılarından Habur Sınır Kapısı’nın karşısındaki İbrahim Halil Sınır Kapısı’nı da kapsıyor.

Rûdaw’ın haberine göre, Irak Parlamentosu Maliye Komisyonu’nun üyesi Necibe Necib, “Sınır kapılarıyla ilgili yasa tasarısının onaylanmasının, Kürdistan Bölgesi üzerinde tehlikeli ve kötü etkileri olacak” dedi.
Necibe Necib şöyle devam etti:

“Tasarıya göre Kürdistan Bölgesi’nin tüm sınır kapıları, havalimanları da dahil, Bağdat ile kurulacak olan komisyona bağlanıyor. Kürdistan Bölgesi’nin ise sınır kapıları üzerinde hiçbir yetkisi kalmıyor. Bir memur dahi atanamayacak. Bu kararı kesinlikle kabul etmiyoruz. Yasalara ve anayasaya aykırıdır. Tasarıda değişiklik yapılması lazım. Şii Ulusal Koalisyonu ise tasarının parlamentodan geçirilmesinde kararlı.”

Parlamentonun bugünkü oturumunda sınır kapılarıyla ilgili bir komisyon kurulması yasa tasarısı görüşülecek.