FLAŞ İDDİA! | Barzani'nin peşmergeleri TSK ile birlikte savaşıyor

Mesud Barzani'nin Kürdistan Demokrat Partisi'ne (KDP) bağlı peşmergelerin Kuzey Suriye'de YPG ve Suriye Demokratik Güçleri'ne karşı savaştığı iddia edildi.

FLAŞ İDDİA! | Barzani'nin peşmergeleri TSK ile birlikte savaşıyor

Irak Kürdistan Demokratik Birlik Partisi, Mesud Barzani’nin Kürdistan Demokrat Partisi’ne (KDP) bağlı peşmergelerin Kuzey Suriye’de YPG ve Suriye Demokratik Güçleri’ne karşı savaştığını ileri sürdü.

Tesnim Haber Ajansı’nın haberine göre, Irak Kürdistan Demokratik Birlik Partisi (PYD) temsilcisi Garib Hasso, Kürtpress’e verdiği röportajda, Cerablus’daki çatışmaları ve Türkiye’nin yürüttüğü ‘Fırat Kalkanı’ harekatını değerlendirdi. Hasso, Cerablus’da Barzani’ye bağlı peşmergelerin bulunduğunu ve bunların PYD güçleriyle savaştıklarını açıkladı.

Hasso, röportajda, “Irak Kürdistan Demokrat Partisi, Suriyeli Kürtlerin savaşıyla mücadele edebilmek için Türkiye Adalet ve Kalkınma Partisiyle irtibat içindedir.” ifadelerini kullandı.

Hasso, açıklamasını “Kürt Ulusal Konseyi (ENKS) Son günlerde Barzani’ye bağlı Peşmerge güçleri Rojava Peşmergeleri adı altında Cerablus’a girmişlerdir. Şunu söylemek gerekir ki bu kişiler şu an Özgür Suriye Ordusu’nun üniformasıyla PYD’ye karşı savaşmaktadır ancak bu kişiler Kürtçe konuşmaktadır. Eğer bu konu doğru ise bu Suriye’deki Kürt halkına yapılmış büyük bir ihanettir. Elbette bu konu artık ihtimal olmaktan çıkmıştır ve onlar Türklerle birlikte Suriye’deki Kürdistan bölgesine girmişlerdir.” diye sürdürdü.

KDP’den yalanlama

Öte yandan, Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi Meclisi Peşmerge Komisyonu Başkanı Ari Harsin de yine Kurdpress haber ajansına verdiği demecinde Garib Hasso’nun iddialarına cevap verdi.

Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi tarafından askeri eğitim verilen Rojava Peşmergelerinin kendi istekleriyle Suriye’ye döndüklerini söyledi.

Ari Harsin, “Suriye Kürdistanı’ndaki bu kişilerin hangi siyasi eğilimlere sahip olduğu ve nasıl davrandığı Kürdistan Bölgesi hükümetini ve KDP’yi ilgilendirmez. Yaptıkları işlerden onların kendileri sorumludur” dedi.

KDP milletvekili Ari Harsin, Suriyeli Kürt partileri arasında ciddi ihtilaflar bulunduğunu belirterek “Bu mesele Kürt partileri arasında geçmişte de vardı. Kürdistan Bölgesi’nde de geçmişte KDP ile KYB’nin şiddetli ihtilafları vardı hatta iç savaşa bile girdiler. KDP ve Kürt Ulusal Konseyi’nin (ENKS) son dönemde Rojava peşmergeleri adı altında bir grubu Cerablus’a gönderdiğine dair sözler anlamsız ve temelsizdir, bunu yalanlıyoruz” dedi.