Barzani'nin Fransa'da "Bağımsız Kürdistan"a onay arayışı

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi Başkanı Mesud Barzani'nin Fransa temasları başladı.

Barzani'nin Fransa'da

Irak Bölgesel Kürt Yönetimi (IKBY) Fransa Temsilcisi Ali Dolemeri, Mesud Barzani’nin Fransa ziyaretini K24 televizyonuna değerlendirdi.

Dolemeri, Barzani’nin Fransa Cumhurbaşkanı ve diğer yetkililerle başta terörle mücadele olmak üzere çok önemli konuların ele alınacağı toplantılarda bir araya geleceğini söyledi.

Fransız yetkililerinin bütün toplantılarda Kürt halkının iradesine saygı duyduklarını ve bunun Irak’tan ayrılmak bile olsa anlayışla karşılayacaklarını bildirdiklerini ifade eden Dolemeri, sözlerine şu şekilde devam ediyor:

“Başkan Barzani çok önemli temaslarda bulunacak. Temaslar arasında Cumhurbaşkanı Hollande’ın yanı sıra Savunma Bakanlığı ve Paris Belediye Başkanlığı da bulunuyor. Savunma Bakanlığıyla DAİŞ ile mücadele ve Musul operasyonu gibi güvenlikle alakalı konular ele alınacak.”

“Devlet başkanı gibi karşılanıyor”

Başkan Barzani’nin tıpkı bir “devlet başkanı” şeklinde karşılandığını sözlerine ekleyen Dolemeri şöyle devam etti: “Paris Belediye’sini ziyaret etmenin sembolik bir önemi var. Obama, Putin ve diğer dünya liderleri gibi burayı ziyaret eden bütün önemli şahsiyetler Paris Belediyesini de muhakkak ziyaret eder. Bu, önemli bir diplomatik sembol olarak bilinir. Başkan Barzani de Paris Belediyesi tarafından karşılanarak konuk edilecek.”

“Fransa’dan maddi yardım istenecek”

Başkan Barzani’nin, görüşmelerde göçmen sorununu da ele alacağını söyleyen Dolemeri, Barzani’nin, Fransa’nın Kürdistan’a yardım eden ilk ülkeler arasında olmasından ötürü teşekkürlerini ilettiğini bildirerek “Başkan, Musul operasyonundan sonra doğacak göçmen sorununun atlatılabilmesi ve Avrupa’nın bundan kötü etkilenmemesi için Fransız yetkililerden maddi yardım talebinde bulunuyor. Ayrıca Kürdistan Bölgesi’ndeki kriz ve sonrasında düşen petrol fiyatlarından doğan sıkıntılarla alakalı dayanışma talebinde de bulunacak.” dedi.

“Bağımsız Kürdistan”a yeşil ışık mı?

Dolemeri sözlerini şöyle sürdürdü: “DAİŞ’ten sonra Kürdistan’ın durumunun ne olacağı da gündeme getiriliyor. Başta Sayın Hollande ile olmak üzere bütün yetkililerle bu konu masaya yatırılacak. Fransa Hükümeti de Kürt halkının iradesine saygı duyduklarını sürekli bildiriyor. Kürdistan halkının akıbetiyle alakalı vereceği kararı anlayışla karşılayacaklarını açıklıyorlar. Bunun Kürdistan için önemi çok büyük.”