Barzani: IŞİD yenildikten sonra Irak bölünmeli

Barzani, Irak ile ilgili öenmli açıklamalarda bulundu.

Barzani: IŞİD yenildikten sonra Irak bölünmeli

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Başkanı Mesut Barzani, Irak Ulusal Güvenlik Müsteşarı Falih Feyaz ile ABD Başkanı Barack Obama’nın Özel Temsilcisi Brett McGurk’ü Erbil’in Salahaddin kasabasındaki başkanlık konutunda kabul etti.

Barzani’nin ofisinden yapılandan yazılı açıklamada, Barzani’nin Feyaz ve McGurk ile yaptığı ortak görüşmede terör örgütü IŞİD’in elinde tuttuğu Musul kentini kurtarma operasyonu ve ondan sonraki süreci ele aldıkları ifade edildi.

ABD Başkanı Obama’nın Özel Temsilcisi McGurk ise IŞİD’in ortadan kaldırılması için Irak merkezi hükümeti ve IKBY arasındaki dayanışmanın önemine değinerek, terörle mücadele konusunda her iki tarafa da desteklerini beyan ettiği kaydedildi.

Dün yapılan bu açıklamadan sonra, bugünde Mersur Barzani Irak böllünmesi gerektiğini belirten açıklamlarda bulundu.

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi Ulusal Güvenlik Danışmanı Mesrur Barzani, IŞİD’in yenilmesinden hemen sonra Irak’ın bölünmesi gerektiğini söyledi.

Reuters’in haberine göre Mesud Barzani’nin oğlu Mesrur Barzani, Irak’ın Kürtler, Şiiler ve Sünniler arasında bölünmesi gerektiğini söyledi.

Mesrur Barzani, Irak’taki güvensizliğin artık Iraklıların aynı çatı altında bir arada yaşamasını imkansız kılacak şekilde arttığını belirterek Irak’ta kan dökülmesini önlemek için ülkenin Kürtler, Şiiler ve Sünniler arasında bölünmesi gerektiğini ifade etti.

Irak’ta federal hükümetin çözüm olmadığını öne süren Mesrur Barzani, “Artık ya konfederasyon yönetimini ya da tam bölünmeyi düşünmeliyiz. Eğer konfederasyon yönetimine sahip olursak birinin diğerine üstünlüğü olmayan üç tane eşit başkente sahip olmuş oluruz” dedi.

Iraklı Sünnilerin de Sünnilerin çoğunlukta olduğu illerde hükümete sahip olması gerektiğini belirten Barzani, “Bizim önerdiğimiz bir çözüm yoludur. Ama Kürtler, Sünniler ve Şiiler güvenli ve aydınlık bir gelecek hissederlerse birbirleriyle iyi komşuluk ilişkileri çerçevesinde işbirliği yapabilirler” dedi.

Açıklamanın dün yapılan görüşmelerden sonra gelmesi, görüşmenin içeriğine dair ipuçları veriyor.