Barzani Fransa'dan "Bağımsız Kürdistan" sözü aldı mı?

Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande ile IKBY Başkanı Mesud Barzani'nin görüşmesinin ayrıntıları.

Barzani Fransa'dan

Dün Fransa’ya giden, başta Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande olmak üzere görüşmelerde bulunan Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Başkanı Mesud Barzani, Hollande’ın “Bağımsız Kürdistan”a destek vereceğini ifade ettiğini iddia ediyor.

Rûdaw’da çıkan habere göre, Mesud Barzani, Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande’ın Bağımsız Kürdistan’ı desteklediğini ifade ederek, “Hollande tarih belirlememizi istedi” diyor.

Devamında Mesud Barzani, Paris temaslarına ilişkin, “Fransa ile Kürdistan Bölgesi’nde yaşanan krizi konuştuk ayrıca Peşmerge Güçleri’ne askeri yardım ile Kürdistan’ın bağısızlığını da masaya yatırdık” diye konuşuyor.

Fransız Haber Ajansı (AFP) haberinde “Bağımsız Kürdistan”a dair hiçbir veri bulunmuyor

Oysa ki, AFP’nin haberi ise şu şekilde:

“Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande Perşembe günü IKBY Başkanı Mesud Barzani ile yan yana geldi. Cumhurbaşkanlığı Sarayı tarafından yapılan açıklamaya göre, görüşmede IŞİD’e karşı mücadele ve Musul operasyonu ele alındı.

Görüşmede, Fransız Ordusu’nun, Irak Ordusu’na ve Peşmerge’ye yapacağı desteğin ayrıntıları ele alınırken, özellikle Amerikan ve Fransız askeri kaynaklarının Musul operasyonunu 2016 yılı sonuna kadar bitirmesi gerektiğine dair yaptıkları vurgu ifade edildi.

Fransız Özel Kuvvetleri’nden 200’e yakın askerin Kuzey Irak’ta IŞİD’e karşı cephede Peşmerge ile birlikte çalışacağı konuşuldu.

Fransız Ordusu’nun aynı zamanda Bağdat’taki Irak askerlerini eğiteceği ve bölgeye topçu bataryaları gönderdiği de görüşmelerde dile getirildi. Irak’ın ikinci büyük kenti olan Musul operasyonunun ne kadar önemli olduğunun altı bir kere daha çizildi.”