Barzani: Benim hedefim bağımsız Kürdistan’ı kurmaktır

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi Başkanı Barzani, hedefinin ‘bağımsız Kürdistan’ı kurmak olduğunu ifade ederek, “O gün geldiğinde başkan ben olmayacağım” dedi.

Barzani: Benim hedefim bağımsız Kürdistan’ı kurmaktır

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi Başkanı Barzani, hedefinin ‘bağımsız Kürdistan’ı kurmak olduğunu ifade ederek, “O gün geldiğinde başkan ben olmayacağım” dedi.

Al Monitor’e konuşan Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi Başkanı Mesud Barzani, kurulmasını amaçladığı bağımsız Kürdistan’ın başkanı olmayacağını belirtti.

Hedefim bağımsız Kürdistan’ı kurmak, kendime verdiğim söz bu’

Rudaw’da yer alan çeviriye göre, “Benim hedefim bağımsız Kürdistan’ı kurmaktır, başkan olarak kalmak değil” diyen Barzani, şunları kaydetti: “Bağımsız bir Kürdistan’a sahip olduğumuzda ben başkan olmayacağım. Halkımı kutlayacak ve başka birinin yerime getirmelerini isteyeceğim. Bu, kendime verdiğim bir sözdür.”

Barzani, kurulmasını amaçladığı bağımsız Kürdistan ile ilgili olarak “Irak Anayasası’nın 140. maddesine göre Kerkük ve Şengal gibi tartışmalı bölgelerde referandum yapılacaktı ancak bu Merkezi Irak Hükümeti tarafından uygulanmadı” diye konuştu.

Referandum konusunda çalıştıklarını da dile getiren Barzani, “Kontrolümüz dışında bir gelişme yaşanmazsa, zannediyorum Ekim’den önce referandumu gerçekleştireceğiz” dedi.

‘Türkiye IKBY’nin kuruluşuna da itiraz etmişti, şimdi ilişkilerimize bakın’

Türkiye’nin kurulduğu dönemde Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi’ne karşı olduğunu ifade eden Barzani, “Şimdi ilişkilerimize bakın. Yapacağımız referandumun Türkiye’deki Kürtler’le ilişkisi olmadığı için hiçbir sorun çıkmaz. Bu nedenle Türkiye’nin Kürtler’in talebini anlayacağını ümit ediyorum” diye konuştu.

Barzani, bağımsızlık referandumunu barışçıl bir şekilde gerçekleştirmek istediklerini, bundan dolayı merkezi Irak hükümeti, İran ve Türkiye ile de konuşacaklarını kaydetti.

‘Erdoğan, kürt sorunun herkesten iyi anlıyor’

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın başbakanlığı döneminde Erbil’e geldiği hatırlatan Barzani, Erdoğan’ın ziyareti sırasında “Kürtler’i inkâr etme dönemi bitmiştir” dediğini anımsatarak, bunun önemli bir gelişme olduğunun altını çizdi.

Barzani, “Ben bir kaç kez Erdoğan’la görüştüm. O herkesten (Türk liderleri) daha iyi Kürt meselesini anlıyor. Ondan duyduklarımı başka hiç kimseden duymadım” ifadelerini kullandı.

‘PKK Şengal’i boşaltmalı’

PKK’nin IŞİD’den temizlenen Şengal’i terketmesi gerektiğini söyleyen Barzani, “Biz bunu istiyoruz ancak güç ve baskıyla değil. ABD’liler iç sorunlarımıza müdahale etmiyorlar ama onlar da Şengal’de PKK’nin bulunmasının hiçbir gereği olmadığını biliyor” ifadelerini kullandı.

Barzani, PKK ile PYD’nin tek bir örgüt olduğunu ve ABD’lilerin bu durumu bildiğini ifade ederek, şunları ekledi: “Amerikalılar bunu dile getirmek istemiyor. Hem bizler hem de Amerikalılar açısından en önemli olan IŞİD’le savaştır. Belki bundan dolayı bu gerçeğe gözlerini kapatmıştır.”

‘Oğlum hakkında en ufak bir yolsuzluk iddiası varsa yargılanacak’

IKBY’deki reformlara da değinen Barzani, işe ailesinden başlayacağını açıkladı.

“Başta kendim olmak üzere, Başbakan Neçirvan Barzani ve oğlum Mesrur Barzani ile ilgili en ufak bir yolsuzluk iddiası varsa yargılanacağız” diyen Barzani, “IŞİD’e karşı mücadele ettiğimiz gibi yolsuzlukla da mücadele etmeliyiz” dedi.