Barzani: “Bağımsızlık referandumu konusunda ısrarlıyız”

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Başkanı Mesut Barzani, 36 ülke temsilcisiyle bir araya gelerek, olası bir bağımsızlık referandumunu ele aldığını bildirdi. IKBY Başkanlığı resmi internet sitesinde yapılan açıklamada, Barzani’nin Kürt bölgesindeki 36 ülke temsilcisiyle ile bir araya gelerek IŞİD ile mücadele, sığınmacıların durumu, bağımsızlık referandumu, bölgede ekonomisi ve güvenlik krizi başlıklarını görüştüğü belirtildi. Açıklamada bölgedeki... View Article

Barzani: “Bağımsızlık referandumu konusunda ısrarlıyız”

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Başkanı Mesut Barzani, 36 ülke temsilcisiyle bir araya gelerek, olası bir bağımsızlık referandumunu ele aldığını bildirdi.

IKBY Başkanlığı resmi internet sitesinde yapılan açıklamada, Barzani’nin Kürt bölgesindeki 36 ülke temsilcisiyle ile bir araya gelerek IŞİD ile mücadele, sığınmacıların durumu, bağımsızlık referandumu, bölgede ekonomisi ve güvenlik krizi başlıklarını görüştüğü belirtildi.

Açıklamada bölgedeki halkın geleceğine kendisinin karar vermesi gerektiğini belirten Barzani’nin, “Bize göre bölgedeki halkların kendi gelecekleri hakkında karar vermesi için bir referandum yapılarak bu şans tanınmalıdır ve çıkacak sonuca ise herkesin saygı göstermesi lazım. Referandum yapılması konusunda ısrarlıyız çünkü dünyanın Kürdistan halkının ne istediğini ve geleceği hakkında nasıl karar vereceğini bilmesi gerekiyor. Kürdistan halkının iradesinin yürürlüğe koyacak referandum ise müsait, barışçıl ve şiddetten uzak bir zamanda meydana gelecektir” ifadelerine yer verildi.

Görüşmede Erbil ve Bağdat arasında petrol ihracatından kaynaklanan bütçe kesintisi ve memur maaşlarının ödenmemesi de görüşülürken Mesut Barzani, “Kürdistan bölgesi yeni merkezi hükümet ile diyalog ve görüşmeye devam edecektir. Gerginliklerin ortadan kaldırılması, güven ilişkisinin sağlanması ve beraber yaşamaya devam edilmesi için barış ve diyalog yoluyla yeni bir anlaşma yapılması ya da ortak ve gerçek bir paylaşımın oluşturulması gerekiyor. Artık haksızlık ve felaketlerin tekrar edilmesine izin verilmemelidir” dedi.

Kürt bölgesindeki siyasi krize de değinen Barzani, söz konusu sorunların çok derin ve mezhepsel olmadığının altını çizerek, “Tamamen siyasi anlaşmazlıktan kaynaklanan, çözülecek sorunlardır. Bölgedeki siyasi partiler ile sorunların çözülmesi için girişimlerde bulunacağız” ifadelerini kullandı.

Bölgede gerginliğe neden olan “mezhep çatışmasına” da değinen Barzani, Kürdistan halkının mezhep çatışmasının parçası olmadığını ifade etti.

Kürdistan Demokrat Partisi (KDP) Siyasi Büro üyesi Kemal Kerküki, Aralık ayında yaptığı açıklamada Ankara’nın “Bağımsız Kürdistan’ı” desteklediğini “Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, yaptığı bir açıklamada karşı olmadığını ifade etmişti. Türkiye komşu bir ülke olarak, açık bir şekilde bağımsız Kürdistan’a karşı olmadıklarını ve Bağdat’la uzun ve sonuca varacak bir diyalog sağlayacaklarını açıkladı.” ifadeleriyle dile getirirken, Tayyip Erdoğan da, geçtiğimiz aylarda bir soru üzerine, Kürdistan Bölgesi’nin bağımsızlık ilan etmesinin “Irak’ın iç işi” olduğunu belirtmişti.